Majoor Marco Kroon houdt een lezing in Buitencentrum De Sallandse Heuvelrug tijdens de traditionele Veteranendag in de gemeente Hellendoorn.
Volledig scherm
Majoor Marco Kroon houdt een lezing in Buitencentrum De Sallandse Heuvelrug tijdens de traditionele Veteranendag in de gemeente Hellendoorn. © ANP

Bosschenaar Marco Kroon bezweek bijna aan geheim: ‘Ik dronk te veel en wilde het leger verlaten‘

DEN BOSCH - Het geheim over de tegenstander die hij in Afghanistan doodde zonder het te melden, werd Marco Kroon bijna te veel. Hij overwoog het leger te verlaten en dronk meer dan goed voor hem was, vertelt hij in De Telegraaf.

In het boek Kroongetuige vertelt Kroon hoe het incident in 2007 is gegaan. De met de Militaire Willems-Orde onderscheiden militair vertelt hoe hij de Afghaan doodde en dat niet aan de legertop vertelde. ,,Ik besloot: dit houd ik voor me. Hier verdwijnen dagelijks mensen en worden dood op straat gevonden zonder dat iemand ermee zit.”

Nadat hij bijna aan het geheim onderdoor ging, wendde Kroon zich in januari 2017 tot een vertrouwenspersoon. De zaak kreeg een dynamiek die Kroon nooit zegt te hebben voorzien en gewild. ,,Ik moest nog rapport uitbrengen, dat is wat ik heb gedaan”, zegt hij. ,,Anderen binnen Defensie hebben daarna cruciale inschattingsfouten gemaakt. Dat vind ik heel erg. Maar ik heb nergens spijt van.”

  1. Cateraar Daan van Zoggel leent zijn personeel uit, om zo zijn bedrijf te redden van het coronamonster
    PREMIUM

    Cateraar Daan van Zoggel leent zijn personeel uit, om zo zijn bedrijf te redden van het coronamon­ster

    BERLICUM - Hij heeft 108 mensen op de loonlijst: dertig in vaste dienst. Die zouden op Paaspop cateren, bedrijfsfeesten gaan doen en een berg bruiloften. En toen: bam! corona. Alles op zijn gat. Daan van Zoggel (42) is eigenaar van het cateringbedrijf. Hij verzet nu bergen werk om al zijn personeel aan het werk te houden. Hij leent ze uit. De een brengt bloemen rond, de ander zwoegt op de bouw.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch