Volledig scherm
© Thinkstock

Bosschenaar slaat gemeente met kopie envelop om de oren

DEN HAAG/DEN BOSCH – De gemeente Den Bosch wilde donderdag tijdens een rechtszaak in Den Haag niet accepteren dat Bosschenaar Anton Dijkstra op tijd een bezwaarschrift over zijn weggesleepte auto had opgestuurd.

‘Wij hebben niets gehad, dus is Dijkstra te laat met zijn bezwaar,’ aldus de gemeentewoordvoerder bij de Raad van State. Dijkstra wapperde vervolgens met het bewijs dat hij wel degelijk op tijd zijn bezwaarschrift had opgestuurd. Weliswaar niet per aangetekende post, maar wel via een postagentschap. Daar had hij voor verzending een kopie van de envelop gemaakt waarop duidelijk de datum van 15 januari 2016 op de frankeringscode was te lezen. 

Ook rechter en staatsraad H. Lubberdink krabde zich achter de oren, ’als de envelop op 15 januari is verzonden dan was die wel op tijd verzonden. Dan moet de ontvanger in dit geval Den Bosch toch aannemelijk maken dat ze de brief niet heeft ontvangen.’ Toch wilde de gemeentewoordvoerder er niet aan, ’wie zegt dat die envelop is verzonden en of er wel een bezwaarschrift in de envelop zat.’ Daarop stelde de staatsraad vast dat gemeentes tijdens rechtszaken zelf ook vaak frankerings- en postkamerstempels als bewijs aanvoeren dat zij brieven hebben verzonden, ’of gelden er voor burgers andere regels dan voor overheden,’ vroeg de staatsraad.

Zoekgeraakt

Daar wist de Bossche woordvoerder niet zo gauw een antwoord op te geven. Volgens Dijkstra is de kopie voldoende bewijs dat hij het bezwaarschrift heeft verzonden en dat het, of in de post, of bij de gemeente is zoekgeraakt. En dat moet volgens hem voor risico van de gemeente komen, ’want anders wordt je als burger verplicht om altijd dure aangetekende brieven te sturen. Dat doen gemeentes toch ook niet.’ 

Mocht de Raad Dijkstra in het gelijk stellen dan zal de gemeente alsnog moeten ingaan op Dijkstra’s bezwaren tegen het wegslepen van zijn auto uit de Pater Bleijstraat. ‘Daar hadden onverlaten mijn geparkeerde Twingo voor een garage van een niet zo populaire wijkbewoner geduwd. Ik had hem daar niet neergezet dus stond ik niet fout geparkeerd en wil ik de 400 euro wegsleepkosten terug. Daar procedeer ik nu al twee jaar over,’ aldus Dijkstra. 

Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Brabant? Schrijf je hier gratis in!

 1. Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in
  PREMIUM

  Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in

  DEN BOSCH - In de zaal van de Verkadefabriek bewegen de vijf dansers van Panama Pictures in een fragiel ogend bouwwerk van aluminium buizen. De mannen grijpen elkaar vast, laten weer los. In de hoek op de achtergrond zorgen klarinettist Han Stubbe en bassist Hannes d’Hoine (van de Belgische band DAUU) voor duister klinkende live-muziek. Vanuit de lege en donkere zaal klinkt soms de stem van choreografe Pia Meuthen die aanwijzingen geeft of zegt welke scène ze nu gerepeteerd wil hebben.
 2. Organisaties vrezen 'afdankertjes' na afhaken Joris' kerstboom

  Organisa­ties vrezen 'afdanker­tjes' na afhaken Joris' kerstboom

  DEN BOSCH - ,,Als marktpartijen hebben wij grote vraagtekens bij het proces dat doorlopen is. De uitkomst bevreemdt ons en rekenen wij de bestuurders van onze stad aan." Dat schrijven de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, ondernemersfonds Hartje 's-Hertogenbosch, vereniging Hoteloverleg 's-Hertogenbosch en omstreken en Stichting Ondernemersfonds Centrum ’s-Hertogenbosch (SOCH) in een brief aan het college van B en W.
 3. Verkeer langs Zuid-Willemsvaart één kant uit is volgens Den Bosch niet wenselijk

  Verkeer langs Zuid-Willems­vaart één kant uit is volgens Den Bosch niet wenselijk

  DEN BOSCH - ,,We hebben net een huis aan de Zuid-Willemsvaart gekocht. Ja, we willen na vanavond nog steeds bij het kanaal gaan wonen. We hebben er veel zin in." Toekomstig Bosschenaar Maurice Geraets was gisteren één van de ongeveer vijftig bewoners van de 'Werkgroep Zuid-Willemsvaart' tijdens een bijeenkomst over de herinrichting van de weg langs het kanaal tussen het Kardinaal van Rossumplein en de Hinthamerstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch