Volledig scherm
Twee slaapkamers vol hennep en een geïmproviseerde meterkast in Tilburg © Politie Tilburg

Brabanders 'klikken' flink meer

DEN BOSCH - Het aantal Brabanders dat anoniem misdaad meldt, is in 2017 flink gestegen. Dankzij de tips werden tientallen drugslabs en wietplantages ontdekt.  

De 'mentaliteit van de Brabantse burger is een groot maatschappelijk probleem', sprak de Oost-Brabantse hoofdofficier van justitie Nicole Zandee in december. Want als Brabanders misdaad gewaar worden, vertikken ze het om 'te klikken en de politie te bellen', zo mopperde ze.  

Hard gestegen

Amper twee maanden later blijkt uit de jaarcijfers van Meld Misdaad Anoniem dat in 2017 het aantal bellers nergens zo hard is gestegen dan in Oost-Brabant. Het aantal tips steeg van 1174 naar 1305, een toename van 11,2 procent. Net zoals in de rest van het land gingen de meeste tips over drugs. In Zeeland/West-Brabant kwamen vorig jaar 2033 anonieme tips binnen, een fractie meer dan in 2016. 

Uit de jaarcijfers blijkt dat vanuit Brabant vaker naar Meld Misdaad Anoniem is gebeld dan vanuit andere provincies. 
Ter vergelijking: vanuit Limburg werd in 2017 1739 keer gebeld en vanuit Gelderland 1687 keer. Het aantal meldingen uit Oost-Brabant en Zeeland/West-Brabant bedraagt in totaal 3338. Hoeveel van die telefoontjes uit de provincie Zeeland kwamen is niet te zeggen, maar zeker is dat de meeste uit Brabant komen. Alleen al uit Tilburg kwamen 424 meldingen binnen. Daarvan gingen er 222 over softdrugs en 120 over harddrugs. 

poll

Ik zou mijn buurman verklikken als ik wist dat hij een wietplantage had

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
1603 stemmen

Anonieme tip

Dankzij de anonieme meldingen wist de politie in Brabant tientallen hennepkwekerijen en drugslaboratoria op te rollen. Zo werd in de bossen bij Milheeze een ondergrondse ruimte ontdekt waar voor zeker anderhalf miljoen euro hennep aanwezig was. In een Tilburgse woning vond de politie na een anonieme tip 13 kilo henneptoppen en een geldbedrag van meer dan honderdduizend euro, verstopt in de afzuigkap.
De honderden liters drugschemicaliën die de politie op 13 oktober vond in Dongen en De Moer waren ook terug te voeren op een anonieme tip. Ook  Willem II-supporters die vuurwerk op het veld gooiden in de wedstrijd tegen NAC, werden anoniem verlinkt. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch