Brandweer redt 11-jarige Mats uit grote berg takken in Vught

VUGHT - Een rustige wandeling liep voor de 11-jarige Mats Willemse uit Vught zaterdagmiddag opeens heel anders af.  Samen met zijn moeder, zus en de hond waren ze aan het wandelen over de Vughtse Heide totdat Mats besloot om op een berg takken te klimmen. ,,Moet ‘ie lekker zelf weten”, dacht z'n moeder Maaijke Dijkmans nog op dat moment. Alleen kwam Mats niet meer terug. Hij was door de grote berg hout gezakt. 

Volledig scherm
De grote berg takken waar Mats doorheen is gezakt. © Meesters Multimedia / Bart Meesters

,,Op de top zwaaide Mats nog vrolijk naar me,” vertelt z'n moeder. ,,Dus ik liep verder in de verwachting dat hij ons wel in zou halen. Een paar minuten later bleef ik in de verte geroep horen en toen had ik door dat er iets mis was.”

De takken waren bovenop waarschijnlijk wat dunner en daardoor is hij erdoorheen gezakt. ,,Samen met m'n dochter hebben we ongeveer twintig minuten staan roepen en Mats aangemoedigd om er weer uit te klimmen, maar dat hielp niet", vertelt Dijkmans. ,,Er zelf op klimmen ging ook niet, want dan zouden we er ook doorheen zakken.”

Brandweer

Ja, wat doe je dan? De politie bellen dan maar. Die verbonden Dijkmans meteen door met de brandweer. ,,Is dat nou nodig? Dacht ik nog, maar voordat ik het door had stonden ze met acht man sterk in het bos.” 

De ladder werd op de berg gezet en zo kon Mats met behulp van twee brandweerlieden uit de takken worden gehaald. Zonder kleerscheuren en verwondingen, maar door de commotie misschien wel een beetje beduusd en bleekjes. Dat is ook te zien op de foto's. ,,Mats was in eerste instantie een beetje stil, maar wilde niet weg voordat hij met al z'n redders op de foto kon.”

,,Gelukkig zijn we niet in paniek geraakt en dat komt vooral door de brandweermannen die ons rustig en ontzettend vriendelijk hebben geholpen. Dat moet ik wel even kwijt", zegt Mats moeder. ,,Hij is inmiddels weer bijgetrokken en heeft zo een sterk verhaal om te vertellen op z'n verjaardagsfeestje.”  

Volledig scherm
Mats en zijn redders, de brandweermannen uit Cromvoirt. © Meesters Multimedia / Bart Meesters
Volledig scherm
Met de ladder kwam Mats er weer uit. © Meesters Multimedia / Bart Meesters
Volledig scherm
Mats is veilig uit de berg takken geklommen. © Meesters Multimedia / Bart Meesters

In samenwerking met indebuurt Den Bosch