Volledig scherm
Roef Otten uit Velserbroek is zichtbaar trots op zijn Tony © Chris Korsten

Bulldogs laten zich van hun beste kant zien tijdens OBKC-show in Maaspoorthal

DEN BOSCH - Vanwege diverse bijtincidenten zouden onder andere bulldogs op een zogenaamde High-Risk list geplaatst moeten worden. ,,Wat een onzin! Dat is je reinste apekool. Bulldogs zijn zulke lieve en gehoorzame honden. Bovendien zijn ze gigantisch mooi en stoer", zegt de Osse Femke Martens, organisator van de Osse Bully Kenner Club-show (OBKC) die zondag weer plaatsvond in de Maaspoorthal. 

Een plaatje, dat is de 5-jarige American Bully Bently, althans volgens de aanwezige keurmeesters Corina de Rooij, Priscilla Pfaff, Linda Gillis en Bo Gorter-De Roode. ,,We gaan bij deze hondenshow allereerst uit van een lijstje met uiterlijke kenmerken. Bently scoort op alle onderdelen een hoog cijfer. Zo heeft deze sportieve knul een prachtige gespierde bouw, waarbij werkelijk alles in verhouding is. De rugbelijning klopt als een bus. De glanzende vacht vervolmaakt het beeld. Zijn kop mag er óók wezen. Sprekende amandelvormige ogen die symmetrisch ten opzichte van elkaar zijn gepositioneerd, grappige gecoupeerde oortjes die recht overeind staan, een neus die de juiste afmeting heeft, en een kaaklijn om u tegen te zeggen", verduidelijkt Gillis. ,,Naast de uiterlijke kenmerken beoordelen we eveneens het gangwerk; daarmee wordt de manier van lopen bedoeld." 

Voor het baasje, Romero Hasselbaink uit Rotterdam, klinkt dit allemaal vanzelfsprekend als muziek in de oren. ,,Ik weet al langer dat dit een toppertje is, maar een dergelijke kwalificatie is pas echt waardevol wanneer het oordeel afkomstig is van een team van deskundigen. Bentley heeft overigens nog veel meer in z'n mars. Hij dekt bijvoorbeeld als de beste, maar zulke eigenschappen zijn niet gekoppeld aan de beoordelingscriteria", grapt Hasselbaink.

75 honden

Behalve American Bully's zijn er vijf andere rassen present: Old English bulldog, Amerikaanse bulldog, Shorty Bull, Franse bulldog en Engelse bulldog. In totaal hebben 75 honden zich met hun baasjes bij de organisatie gemeld voor een keuring. Voorwaarde om mee te mogen doen is onder meer dat de eigenaren in bezit zijn van een stamboom.

Een geheel andere tak van sport is doggy dance. Wilma Wagenaar uit Amsterdam weet er met de 3-jarige Meggie wel raad mee. De hond, die herhaaldelijk door de benen van Wagenaar sluipt en kruipt, danst rock and roll zoals Elvis dat in z'n beste dagen deed.

Volledig scherm
Een van de keurmeesters controleert onbevreesd het gebit van Bentley, de hond van Romero Hasselbaink © Chris Korsten
Volledig scherm
"Mag ik deze dans van U?" Wilma Wagenaar en Meggie passen perfect bij elkaar op de dansvloer © Chris Korsten
Volledig scherm
Anke Kampschulte uit het Duitse Ennigeloh met Atreju © Chris Korsten

In samenwerking met indebuurt Den Bosch