Volledig scherm
Impressie van de Vesting zoals is bedacht door bureaus SVP en OKRA © SVP OKRA

Centrumgebied Groote Wielen krijgt Vesting en veel groen

550 woningen en rond 8000 vierkante meter voor winkels, horeca en  zorg. En dat alles ingepast in een groene omgeving. De hoogtepunten van centrumplan Groote Wielen.

Paul Roovers

ROSMALEN - In nieuwbouwwijk De Groote Wielen staan inmiddels meer dan 3000 woningen. Maar bewoners moeten het nog steeds doen met noodvoorzieningen als het gaat om supermarkten en winkels.  Niet heel lang meer. De grove plannen voor het centrum van de woonwijk zijn zo goed als klaar en worden gepresenteerd op 10 december met een inloopbijeenkomst in Windkracht 5. 

Het gaat om het stedenbouwkundige plan van bureau SVP en  landschapsbureau OKRA in opdracht van gemeente en  Heijmans, AM, Rialto, de ontwikkelaars en beleggers. 

Ambitieus en modern noemt de gemeente het ontwerp voor het gebied, dat wordt  begrensd door de Groote Wielenplas, de Vlietdijk en de Rosmalensedijk.  De buurt wordt opgetrokken als een vesting, met in de hoeken torens van appartementen. ,,De vesting komt ook daadwerkelijk een centimeter of 30 hoger te liggen", zegt projectmanager van de gemeente Cees van de Kreeke. 

Van 550 woningen in het centrum van de nieuwbouwwijk wordt ongeveer een kwart gebouwd als  sociale huur-, koop- en zorgwoningen. Bijna de helft ervan wordt  gestapeld gebouwd langs de waterplas en op de hoeken van de vesting.

Buiten de Vesting komt een boulevard met bomenrijen. In de zuidpunt, bij de nog aan te leggen brug voor fietsers en voetgangers, worden horeca en winkels geconcentreerd. Hier komen ook twee supermarkten; één ervan onder het groene park langs de boulevard, de andere supermarkt in de zuidelijke punt van de vesting. ,,In die buurt is ook plek voor tussen 10 en 15 dagwinkels", zegt Van de Kreeken. Parkeren ten behoeve van de winkels gebeurt buiten de vesting.  De straten in de vesting worden autovrij.  Er komen parkeerhoven.  De gemeente werkt ook aan maatregelen om doorgaand verkeer te weren. 

Aan de andere kant van de Rosmalensedijk wordt deelgebied Tuinenrijk ontwikkeld. Hier komen rond vijftig  grondgebonden woningen. 

In de groenstrook tussen de Vesting en Tuinenrijk komt de nieuwbouw van de school Campus aan de Lanen. In die  brede groene strook kan het concept van de school, buiten zijn en bewegen, tot zijn recht kan komen. Net zoals op andere plekken in de Groote Wielen krijgt de natuurlijke zuivering van het regenwater en de afvoer veel aandacht. 

De gemeente denkt eind 2019 het nieuwe bestemmingsplan in procedure te brengen. Naar verwachting wordt pas in 2021 gebouwd 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch