Volledig scherm
Vorig jaar wist groep 8 van kindcentrum De Terp in Rosmalen tweede te worden in de landelijke finale van MediaMasters. Dit keer werd het de winst in Brabant. © MediaMasters

De grootste mediawijsneuzen van Brabant komen uit Rosmalen

ROSMALEN - Groep 8 van kindcentrum De Terp in Rosmalen is de ‘Meest mediawijze klas van Noord-Brabant’ geworden tijdens de negende editie van MediaMasters. Daarbij gaat het onder meer over online pesten en  gameverslaving.

Vorig jaar wist groep 8 van kindcentrum De Terp in Rosmalen tweede te worden in de landelijke finale van MediaMasters. Dit keer werd het de winst in Brabant. In totaal meldde een recordaantal van ruim 200.000 leerlingen zich aan voor dit zogenaamde mediawijsheidproject voor groep 7 en 8.

Tijdens het spelen van de game - vragen en opdrachten zowel in de klas als thuis - gingen zij aan de slag met onderwerpen zoals nepnieuws herkennen, grenzen bepalen in online gedrag, reclametechnieken doorzien en deden ze onderzoek naar nieuwe technologieën. 

Online pesten wordt goed herkend

Uit de landelijke spelresultaten blijkt dat de leerlingen het best scoren op het herkennen van online pesten. Ook weten veel leerlingen wat grooming (digitaal kinderlokken) inhoudt en welke trucjes hierbij worden toegepast, zoals het gebruik van nepprofielen en hoe deze kunnen worden herkend. 

Landelijk scoren de leerlingen het slechtst op het herkennen van reclametechnieken en de symptomen van gameverslaving.  Uit de stellingen die duizenden leerlingen hebben ingevuld over hun eigen mediagedrag, blijkt dat meer dan tachtig procent aangeeft dat zij zijn of haar vrienden beter kent door het gebruik van sociale media. 

Daarnaast geeft 72 procent van de leerlingen aan dat zij makkelijk 24 uur zonder telefoon, internet en sociale media zou kunnen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch