De loopgraven zijn nog niet verlaten rond het Annapark in Hintham
HINTHAM - Praten zonder de emoties van de afgelopen twee jaar, zo makkelijk is dat nog niet bleek woensdagavond in de discussie over de toekomst van het Annapark. Een aantal bewoners van Hintham heeft niet zomaar weer vertrouwen in de gemeente en wethouder Roy Geers.
Delen per e-mail
Volgens deskundigen stond Hintham rond 1629 al serieus op de kaart. Dat was in de tijd dat Frederik Hendrik de stellingen betrok voor het Beleg van Den Bosch. Waarschijnlijk toen zonder loopgraven. De afgelopen twee jaar zaten wethouder Geers en de bewoners wel langdurig in de loopgraven. Geers wilde per se een appartementencomplex bouwen in het groen, de bewoners juist niet. In die stellingen was geen millimeter beweging te krijgen. In opdracht van de gemeenteraad, maar zeker ook persoonlijk, wilde Geers weer in gesprek over het park. ,,Want ik erken dat ik te lang in de loopgraven gezeten heb. En daar wil ik nu uit.”
Discussie eens en voor altijd beëindigen
Om het Annapark weer ‘vlot te trekken‘ is een onafhankelijk bureau in de arm genomen. Dat heeft sterke en zwakke punten van het groen in kaart gebracht. Belangrijke conclusie: het Annapark is eigenlijk geen park als je er stedenbouwkundig naar kijkt. En: het is ook al al decennialang in verandering.
,,Belangrijk is om de discussie over het park voor eens en voor altijd te beëindigen", zei Martien van de Klundert van bureau Spacevalue. Het bureau is zonder voorwaarden vooraf aan de slag gegaan. Ook het oorspronkelijke bouwplan voor zestien appartementen was geen uitgangspunt meer. Van de Klundert gaf gisteren wel aan dat hij zo'n bouwblok op de beoogde plek niet passend vindt.
Sleets en slecht bereikbaar
Het bureau vindt het huidige Annapark sleets, weinig gevarieerd en slecht bereikbaar. ,,Er is geen goede overgang met verbindingen naar Graafseweg, Hintham en IJzeren Kind. De meeste woningen staan er met de rug naartoe. En veel functies naast zitten niet in het park.” Maar het stuk groen heeft potentie, vindt Spacevalue. Bij voorbeeld door mogelijkheden voor sport, bewegen en ontmoeten te versterken. En door het waardevolle Annabos bij het park te trekken.
Deelnemers aan de informatiesessies, bij elkaar een kleine 40 bewoners, werden gisteren uitgedaagd om zelf zaken te noemen om het Annapark te versterken. ,,Want daar liggen kansen", zei Geers. ,,We moeten voorkomen dat we over een paar jaar weer in discussie raken. Maar verbeteren kost wel geld.”
Verbeteren is prima, was de boodschap van de meeste deelnemers. ,,Maar niet als bebouwing de enige manier is om dat te betalen. Anders moet het maar blijven zoals het is.”
Bebouwing loslaten
Geers zei dat bebouwing in het park wat hem betreft nu wordt losgelaten. ,,Als we het erover eens worden dat we samen het park willen versterken, kijken we daarna pas hoe we dat kunnen organiseren.” En dus ook betalen.
De bewoners verlieten de loopgraven gisteren nog niet, gefrustreerd als ze zijn geworden de afgelopen twee jaar. Maar voorzichtig over de rand kijken, dat wilden ze wel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ernstige verontreiniging in deel van de Hofstad, maar renovatie kan gewoon door
DEN BOSCH - De bodem aan de rand van de Bossche buurt de Hofstad is ernstig verontreinigd. Nu kan dat volgens de gemeente niet zo heel veel kwaad omdat er vooral asfalt overheen ligt. BrabantWonen gaat er een groot aantal woningen renoveren. Maar hoe zit dat dan met de nieuwe inrichting van een aantal straten? -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Kickbokskampioen Van Roosmalen wil terugkeren in ring na zwaar ongeluk waarbij hij zus verloor
Kickbokskampioen Robin van Roosmalen (31) wil terugkeren in de ring na zijn revalidatie. Dat laat zijn trainer dinsdag weten. De Bosschenaar raakte vorige week zwaargewond bij een ongeluk op de vluchtstrook van de A2 en verloor daarbij zijn zus Melissa (29). -
UPDATE Tóch bouw De Vlieger, Bossche politiek maakt draai
DEN BOSCH - Het al klaar liggende bouwplan op de locatie van de voormalige basisschool De Vlieger in Hintham moet tóch uitgevoerd worden. Dat betekent dat het woonproject voor zeventien jongvolwassenen met een (lichte) beperking van Stichting Steengoed door kan gaan.
-
PREMIUM
ANALYSE Vertrouwen in wethouder Geers zwaar onder druk, waarom verzweeg hij informatie?
DEN BOSCH - Wethouder Roy Geers heeft dinsdagavond over zijn handelen over het Dierenbos in Vinkel heel wat uit te leggen aan de gemeenteraad. Waarom verzweeg hij informatie? Het vertrouwen in de wethouder is bij de oppositie tot nul gedaald. Gaat Geers een motie van wantrouwen overleven? -
PREMIUM
ANALYSE Wethouder Geers heeft écht een probleem
DEN BOSCH - De massale klachten van inwoners zijn duidelijk: bij de gemeente Den Bosch blinken ze uit in verstoppertje spelen. Er wordt over belangrijke ontwikkelingen slecht tot niet gecommuniceerd. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.
In samenwerking met indebuurt Den Bosch