Volledig scherm
Loek de Graauw © copyright Marc Bolsius

De stad van Loek de Graauw: ‘Carnaval is voor ons ideale teambuilding’

DEN BOSCH - Loek de Graauw is samen met zijn vrouw eigenaar van Café de Smidse. ,,Je merkt dat de stad steeds meer dagjesmensen trekt.”

,,Regelmatig loop ik zomaar een rondje door de stad, vooral op gesloten tijden”,  vertelt Loek de Graauw (48), eigenaar van Café de Smidse. ,,Dat doet me goed en ik vind het rustgevend, je moet af en toe je ogen de kost geven. Vind ik heel fijn, dat ik nog steeds een goed gevoel krijg van mijn eigen stad.”

Nooit iets anders gedaan

Zijn ouders openden de kroeg aan de voet van de Sint-Jan in 1974. Na 25 jaar nam De Graauw de zaak over, eerst met zijn neef. ,,Vanaf mijn vijftiende werkte ik al mee, ik heb nooit iets anders gedaan. De omgang met de mensen vind ik het leukste. De kinderen van mijn leeftijd hebben nu ook kinderen en die komen ook weer hier naartoe. Dat vind ik mooi, dat ik dat allemaal meekrijg.”

Binnenstad als speelplaats

Quote

Den Bosch heeft toerist genoeg te bieden voor twee dagen

L:oek de Graauw

Zijn ouders woonden boven de zaak en De Graauw is opgegroeid in de binnenstad. ,,Dat was onze speelplaats, er was nog alle ruimte om te voetballen. Wat dat betreft is er veel veranderd. Zeker in het Jeroen Bosch-jaar waren er veel toeristen in de stad. Die kwamen dan wel voor de schilderijen, maar toch ook om de stad te zien. Dat maakt me heel trots. Zo druk als Parijs hoeft het ook weer niet te worden, maar je merkt wel dat we meer dagjesmensen trekken. Het terras is belangrijker geworden en er worden ook meer Bossche bollen besteld.”

De Graauw snapt alleen niet dat die mensen de stad 's avonds weer verlaten. ,,Den Bosch heeft meer dan genoeg te bieden voor twee dagen. Oké, op doordeweekse avonden loop je niet over de koppen en mag het wel wat levendiger, maar er is genoeg aanbod, op alle vlakken. De binnenstad is niet zo groot, alles is te bewandelen. Dat maakt het intiem. Ik hoor ook altijd van mensen van buiten dat Den Bosch zo'n fijne stad is. Vriendelijk, gastvrij. Gewoon simpel goedendag zeggen vinden wij allemaal heel normaal, maar dat is echt niet overal zo.”

Trots op...

,,Carnaval. Dat is voor mij niet alleen het volle café, maar ook al die mensen die maandenlang bezig zijn met het bouwen van wagens, muziek maken en fondsen werven. Iedereen is er op zijn eigen manier heel intens mee bezig en dat maakt het voor mij een mooi feest. Ik heb zelf trouwens geen idee hoe het eraan toegaat in de andere cafés, ik ben nog nooit ergens anders binnen geweest dan hier. Het is hard werken, maar dat geeft niet. Het is de ideale teambuilding.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch