Kramen met fleecdekens.
Volledig scherm
Kramen met fleecdekens. © Paul Roovers/BD

Dekens tegen de kou op gangen Mariaoord Rosmalen

ROSMALEN - Is het mogelijk om energie te besparen in een zorgcentrum zonder dat bewoners er last van krijgen? Mariaoord in Rosmalen gaat de uitdaging aan.

Wie dezer dagen in woonzorgcentrum Mariaoord in Rosmalen loopt treft in de lange gangen kramen met stapels dekens. Ze zijn er neergelegd omdat de knoppen van de verwarming in de gangen een paar graden lager zijn gedraaid. Het is een van de maatregelen om minder gas en elektriciteit te gebruiken. Vivent Mariaoord doet met vijf andere zorgcentra mee aan een wedstrijd van Urgenda, dat bedrijven, overheden, organisaties en particulieren helpt om sneller duurzaam te worden.

Bewustzijn vergroten

Aan deze Energiestrijd Zorghuizen deden sinds 2012 zo'n 70 zorgcentra mee, die in de wintermaanden gemiddeld 10 tot 15 procent bespaarden op hun energieverbruik. Vivent doet dit jaar mee. Facilitair manager Eelco den Hamer:  ,,We zijn als bedrijf aan de achterkant al langer bezig; zonnepanelen, gezamenlijke inkoop, dat soort dingen. Daar zien bewoners en medewerkers weinig van. Met deze actie hopen we het bewustzijn aan de voorkant te vergroten.” 

Actief deelnemen

Het is voor zorginstellingen niet makkelijk om zomaar de thermostaat terug te draaien. ,,Veel bewoners bewegen niet zo veel meer en dan hebben ze het sneller koud. Mariaoord leende zich er het beste voor omdat hier verschillende afdelingen zijn waar mensen overdag actief kunnen deelnemen.’

Veel glas en slecht geïsoleerd

De warme lucht die op de afdelingen wordt ingeblazen is rond 23 graden. Dat blijft zo tijdens de actie. Bewoners kunnen op hun kamers de temperatuur zelf regelen met radiatoren. Vooral op de vele gangen tussen de verschillende afdelingen is een slag gemaakt, zegt Den Hamer. ,,Die gangen zijn lang, hebben veel glas, zijn slecht geïsoleerd en de radiotoren staan er helemaal open. Daar hebben we de knoppen teruggedraaid en staan ook die kramen met dekens.  Verder hebben we flyers verspreid en op 7 februari meegedaan aan de landelijke Warmetruiendag. Medewerkers krijgen verder praktische tips: laat niet radio en tv op standby staan, draai de cv lager, kook met het deksel op de pan.”

Een feest geven

Informatie voor bewoners en bezoekers van Mariaoord over de wedstrijd.
Volledig scherm
Informatie voor bewoners en bezoekers van Mariaoord over de wedstrijd. © Paul Roovers

,,We hebben in de Energiestrijd een langzame start gehad, maar scoren intussen goed op bezuinigingen in euro's. Het zou leuk zijn als we winnen, want dan mogen we op kosten van Urgenda een feest geven. En op langere termijn is van belang dat mensen zich bewust blijven van dat het minder kan.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch