Volledig scherm
© Albert Heijn

Den Bosch en Albert Heijn Groote Wielen krijgen schot voor de boeg

DEN HAAG/ROSMALEN – De tijdelijke AH-supermarkt aan de Groote Wielenlaan moet daar in principe voor 8 juli 2018 vertrekken, zo blijkt uit een definitieve uitspraak van de Raad van State. In principe, want de gemeente Den Bosch heeft AH, vooruitlopend op deze uitspraak over de vorige vergunning, alweer een nieuwe vergunning verleend. Daarmee zou de supermarkt tot uiterlijk 8 juli 2023 zou kunnen blijven zitten. Maar over die vergunning moet de rechtbank Den Bosch nog een uitspraak doen.

In ieder geval veegt de Raad het hoger beroep van onder meer Ahold Vastgoed BV van de vorige procedure van tafel. De Raad is het geheel eens met omwonenden en de Bossche bestuursrechter. Die meenden dat de gemeente Den Bosch de ‘tijdelijke” AH-supermarkt in 2015 ten onrechte opnieuw een omgevingsvergunning voor tien jaar had verleend. Nog in 2008 verleende Den Bosch AH een tijdelijke vergunning voor vijf jaar.

Bestemmingsplan
De Raad stelt in de uitspraak dat je niet achter elkaar tijdelijke vergunningen kan verlenen. Immers, het bestemmingsplan ter plaatse laat geen supermarkt toe. De enige reden om de supermarkt daar tijdelijk in een noodgebouw te vestigen, was omdat de beoogde definitieve AH-locatie in een nog braakliggend terrein aan de overzijde van de Groote Wielen ligt. De Zaanse grootgrutter wil daar pas heen als er meer huizen staan.

Groen plantsoen
Of deze uitspraak van bepalende invloed zal zijn op de nog lopende procedure over de allernieuwste vergunning, zal later pas blijken. Volgende maand buigt de Bossche bestuursrechter zich over de AH-vergunning met een uiterste houdbaarheidsdatum van 8 juli 2023. De omwonenden vinden dat de AH beter vandaag dan morgen kan verkassen. Want toen zij hun huizen kochten, was hun een mooi groen plantsoen beloofd en niet een druk supermarktcentrum plus parkeerterrein. Den Bosch vindt dat ze heel schappelijk is door AH nu ‘slechts’ tot 2023 te willen laten zitten en niet tot 2025, zoals de Zaanse grootgrutter wenst.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch