Volledig scherm
Familieleden maken foto's en bekijken de Plaquette met daarop de namen van de 13 Bossche Roma en Sinti die vermoord zijn in concentratiekampen. © Roel van der Aa

Den Bosch herdenkt oorlogsslachtoffers met wandeling

DEN BOSCH - Met een wandeling langs monumenten in de binnenstad herdenkt Den Bosch zondag meer dan 900 oorlogsslachtoffers.

De herdenkingswandeling begint om 16.30 uur op de hoek van de Stationsweg en de Oranje-Nassaulaan. Daar wordt eerst een plaquette geplaatst met de namen van vervolgde en vermoorde Sinti en Roma. Die plaquette werd in oktober vorig jaar al gepresenteerd.

Jongste oorlogsslachtoffer 

Daarna voert de wandeling naar de L.W. Beekmanschool (die een plaquette heeft om vermoorde Joodse leerlingen te gedenken) en de Sint-Jorisstraat waar een Stolperstein ligt voor het jongste oorlogsslachtoffer van de stad, Ivor Troostwijk (hij werd slechts 2 maanden). Andere struikelstenen die in Den Bosch dit jaar nog gelegd worden, liggen hier zondag ook bijeen.

De wandeling leidt vervolgens naar de namenplaquette voor alle vermoorde Joodse Bosschenaren en eindigt rond 17.45 uur in de voormalige Synagoge aan de Prins Bernhardstraat.

Holocaust Memorial Day

De Holocaust Memorial Day is een internationale herdenking en valt officieel op 27 januari. Op die dag, in 1945, bevrijdde het Russische Rode leger het vernietingingskamp Auschwitz. In Nederland valt de Nationale Holocaust Herdenking op de laatste zondag van januari.

Bij de Bossche wandeling worden meer dan 900 Bosschenaren herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omkwamen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
De plaquette met de dertien namen van Sinti uit Den Bosch die vermoord zijn © Peter De Bruijn

Tentoonstelling Design van het Derde Rijk

Tegenover de voormalige Synagoge ligt overigens het Design Museum waar nog altijd de tentoonstelling Design van het Derde Rijk loopt. Die expositie laat zien hoe design hielp bij de verspreiding en ontwikkeling van de kwaadaardige nazi-ideologie. Criticasters van de expo riepen het museum op om tijdens de herdenking zondag eenmalig dicht te blijven, vanwege de gevoeligheden. 

Afspraken gemaakt 

In de gemeenteraad sloten Lokaal Gestemd en Bosch Belang zich bij die oproep aan. Maar het stadsbestuur en het Design Museum benadrukken dat het museum al dicht is op het moment dat er aan de overzijde herdacht wordt. Het museum sluit namelijk om 17 uur. Over die planning zijn al lang geleden afspraken gemaakt. Medewerkers van het Design Museum doen ook mee aan de wandeling.

Quote

In de tentoon­stel­ling Design van het Derde Rijk is de vormgeving een instrument in de handen van het ultieme kwaad. Als je volmondig “dit nooit weer” wilt kunnen zeggen, moet je de moeite nemen te analyseren hoe de processen van beïnvloeding destijds werkten. Dat is wat deze tentoon­stel­ling doet

Woordvoerster het Design Museum

Dat het museum zondag tot 17 uur wel open is, legt een woordvoerster als volgt uit: ,,In de tentoonstelling Design van het Derde Rijk is de vormgeving een instrument in de handen van het ultieme kwaad. Als je volmondig “dit nooit weer” wilt kunnen zeggen, moet je de moeite nemen te analyseren hoe de processen van beïnvloeding destijds werkten. Dat is wat deze tentoonstelling doet.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch