Volledig scherm
PREMIUM
Bosch’ Aanbidding der Drie Koningen uit het Metropolitan Museum in New York is voor drie maanden terug in Den Bosch. Foto BRCP - Rik Klein Gotink © BRCP - Rik Klein Gotink

Dertig keer drie koningen: een duik in de wereld van Jeroen Bosch

DEN BOSCH  - Jeroen Bosch Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft weer een échte Jeroen Bosch in huis. Bosch-experts doken diep in het Bosch-thema van de ‘Aanbidding der Koningen’. Werk van navolgers? Of toch uit de werkplaats?

Wat is potdorie toch gebeurd met een feest als Driekoningen? Weggedrukt door geïmporteerde commerciële evenementen als Halloween is de traditie van Driekoningen al jaren op de terugtocht. In enkele plaatsen in Brabant, waaronder Tilburg en Den Bosch, wordt het feest nog wel gevierd. Vooral in Den Bosch was Driekoningen op 6 januari eeuwenlang een groot evenement met een processie en een mysteriespel waarin de komst van de drie koningen werd nagespeeld, compleet met koningen die geschenken kwamen neerleggen aan de voeten van Maria en Jezus.

  1. Verdachte tegen rechter: ‘Door de GHB doe je dingen die je anders nooit doet’

    Verdachte tegen rechter: ‘Door de GHB doe je dingen die je anders nooit doet’

    DEN BOSCH - Twee afkortingen zijn typerend voor de Bosschenaar (33) die deze week terecht stond bij politierechter Kraniotis. Het gaat om ADHD en GHB. De rechter zweeg over de stoornis. Maar hij was duidelijk over de drug. Hij vertelde vaak te maken te hebben met verdachten die daar verslaafd aan zijn. ,,Ik ben nu van die rotzooi af’’, zei de verdachte. Maar hij was nog niet af van de twee diefstallen waarvoor hij naar de rechtbank kwam.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch