Volledig scherm
Het coveren van het werk van Ennio Morricone vormt geen enkel probleem voor het scholierenorkest onder leiding van Roger van Straaten © Chris Korsten

Diverse demo's kleuren Open Dag van Stedelijk Gymnasium in

DEN BOSCH - De meeste onderwijsinstellingen houden in januari hun Open Dag. Op de kalender van het Stedelijk Gymnasium, dat gevestigd is in het Paleiskwartier, is elk jaar de eerste zaterdag na de kerstvakantie met rood omcirkeld. De dag wordt telkens omlijst met tal van interessante demonstraties, met als doel de aspirant-leerlingen en hun ouders een zo positief beeld aan te reiken.

Conrector Victor van der Wielen is zaterdag een drukbezet man. Meerdere keren verzorgt hij voor een grote groep geïnteresseerden een inleiding. Die gaat over de school in het algemeen, het vakkenpakket, de buitenschoolse activiteiten, en niet te vergeten over zijn leerlingen. ,,We hebben nu 818 leerlingen, wat zo ongeveer de max is. Naar de nabije toekomst gekeken verwachten we geen wachtlijst, dus kom maar op met alle aanmeldingen!", grijnst hij.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Onderonsje tussen Conrector Victor van der Wielen en rector Etha Schoemaker © Chris Korsten

Natuurkundige proefjes

Boven in een van de lokalen trekt natuurkundeleraar Hans van der Horst, die overigens eveneens verantwoordelijk is voor alle lesroosters, volop de aandacht. Hij is bezig om een blikje frisdrank boven een gasbrander aan de kook te brengen. Onmiddellijk hierna dompelt hij het blikje op z'n kop in een bak met koud water. De buitenlucht drukt de materie vervolgens in elkaar. ,,Met deze proef toon ik onder andere aan dat een vloeistof veel minder ruimte in beslag neemt dan waterdamp", zegt hij bijna triomfantelijk.Ook een proef met zogeheten 'Leidse flessen' en een Van der Graaff-generator wekken nieuwsgierigheid. 

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Hans van der Horst in actie © Chris Korsten

De twaalfjarige Tijn Hoevenaars uit Kerkdriel, leerling van groep acht van de plaatselijke Mgr.Zwijsenschool, is een van de toeschouwers. ,,Ik ben nog aan het dubben: òf ik ga volgend jaar naar deze school òf naar het Jeroen Bosch College. Het is altijd raadzaam om wat vergelijkingsmateriaal achter de hand te hebben", luiden zijn wijze woorden.

Klimmen en klauteren

In het aangrenzende lokaal assisteren de derdejaars leerlingen Bo Le en Lonneke Surstedt, beiden gehuld in hagelwitte jassen, hun docent Joost van Buchem. Ze doen een resonantieproef met twee identieke stemvorken, wat op 'toveren' lijkt. Het frappante is dat de aangeslagen stemvork de andere (via de verplaatsing van lucht) doet trillen zonder dat deze is aangeraakt door mensenhanden.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Lonneke Surstedt en Bo Le zijn voor deze gelegenheid in hagelwitte jassen gehuld © Chris Korsten

In de gymzaal verricht de tweedejaars leerling Sita Lijzen de nodige hand- en spandiensten bij een klimactiviteit. ,,Klimmen vind ik leuk, maar ik hou eigenlijk nog méér van balsporten. En dan met name van voetbal. Ik speel bij BLC, waar ik vanwege mijn verdedigende taken min of meer fungeer als het slot op de achterdeur", aldus Lijzen.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Schopt Sita Lijzen het nog ooit tot een positie bij de Oranje Leeuwinnen? © Chris Korsten

De creatieve vakken komen uiteraard ook aan bod tijdens de Open Dag. Dramadocent Nelie Vos verzorgt een 'proefles', waarbij verschillende (versterkte) emoties een rol spelen. Muziekdocent Roger van Straaten repeteert met het schoolorkest. ,,Op 15 maart treden we op in het Concertgebouw in Amsterdam tijdens het Orkestival. Dat wordt ongetwijfeld een spannend avontuur", reageert vijfdejaars leerling Ymke Hollemans die al geruime tijd de dwarsfluit ter hand neemt.

Volledig scherm
Dramadocent Nelie Vos heeft duidelijk passie voor het vak © Chris Korsten
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch