Volledig scherm
Doeko L. is de eerste Stadsdichter van Den Bosch. © Chris Korsten

Doeko L. is de eerste stadsdichter van Den Bosch

DEN BOSCH - Nog niet eerder had Den Bosch een stadsdichter. Zaterdagavond is daarin eindelijk verandering gekomen, met de aantekening dat het een officieuze titel betreft. In een boeiende finale rekende Doeko L. af met Friso Woudstra, die vanwege het meetellen van de publieksstemmen eigenlijk bij voorbaat kansloos was.

Hoe verhef je een (zelfgekozen) nieuwsbericht dat betrekking heeft op de stad tot een gedicht? De twee kandidaten, die zich medio september hadden gekwalificeerd voor de eindstrijd, hebben de opdracht aanvaard het kunstje in drievoud te demonstreren. Voordat het zover is, gebeuren er eerst een heleboel andere dingen.

Lekkerbekken

In de volgepakte Bossche Brouwers aan de Vaart op de Tramkade worden de aanwezigen verwelkomd door Renk van Oyen namens organisator Lekkerbekken. Op een scherm verschijnt vervolgens Tsead Bruinja. De Dichter des Vaderlands lijkt hetzelfde te doen. Maar door een technisch mankement is hij alleen voor liplezers verstaanbaar. Een door Urban Poetics verzorgd muzikaal opwarmertje en een reeks korte interviews met enkele levensechte hoofdrolspelers uit de geselecteerde nieuwsberichten komen voorbij om de spanning nog wat op te voeren.

Na het aftastende ‘voorspel’ dat bijna vijf kwartier in beslag neemt, wordt het hoofdgerecht geserveerd. Doeko L.(45) mag als eerste opdraven. Uit een platenkoffertje van weleer tovert hij diverse poëtische creaties die een relatie hebben met actuele thema’s rondom meerdere maatschappelijke domeinen. Een daarvan haakt in op ‘de stad met ongekende tijdelijke mogelijkheden’. Als je ooit naar Den Bosch kwam om er eigenlijk alleen maar je studie te doen, en je rondde die nooit af. Dan was je daar voor altijd tijdelijk, luidt het eerste couplet.

Platanen

Even later bestijgt zijn opponent het podium. Woudstra (30) heeft onder meer een gedicht gemaakt over de dreigende kap van 34 platanen aan de Boschveldweg. Hij sluit af met een ware uitsmijter: ,,Ik lees geen sterren en ik spreek niet namens de bomen. De platanen spreken voor zichzelf en tot de verbeelding. Laat ze uitspreken.”

Er volgt nóg een opdracht en wanneer alle kruitdampen zijn opgetrokken, probeert de jury onder leiding van Simon Mulder tot een oordeel te komen. ,,De kandidaten doen nauwelijks voor elkaar onder. Doeko L. is vooral geestig en speels. Friso Woudstra is méér een gedreven en lyrische dichter die de controverse niet uit de weg gaat”, aldus Mulder. Het publiek daarentegen laat de balans op nadrukkelijke wijze doorslaan in het voordeel van Doeko L. die zich de komende drie jaar Stadsdichter van Den Bosch mag noemen. 

,,Een hele eer! Let wel: met dit ambassadeurschap verdien ik geen ene rooie rotcent. Mensen kunnen me natuurlijk wel altijd boeken”, geeft de winnaar na afloop snel nog even prijs. Woudstra op zijn beurt rest niets anders dan zich te berusten in zijn nederlaag. ,,Ik woon nog maar een jaar in deze stad, waardoor het vrij logisch is dat er voor mij niet zoveel fans op de ‘tribune’ zaten. Een wedstrijd zonder een bepalende stem van het publiek zou -zeker in dit geval- een stuk eerlijker zijn geweest”, onderstreept Woudstra tot slot.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch