Volledig scherm
Dommelregatta © N Reigersman

Dommelregatta: voor de gezelligheid én om te trainen

Den Bosch/Halder - Minder ervaren roeiers kwamen gisteren ook aan hun trekken tijdens de Dommelregatta, tussen Den Bosch en Sint-Michielsgestel. Zij konden voor het eerst 4,3 kilometer roeien tijdens de achttiende editie van de internationale roeiwedstrijd, waarbij normaliter 7,3 kilometer wordt geroeid. 

Het gemengde team Appeltaart genoot nog even van de zon op het grasveld van de organiserende roeivereniging De Hertog uit Den Bosch, voordat ze te water gingen. "We doen mee voor de gezelligheid, maar ook om te weten op welk niveau we zijn en om te trainen natuurlijk", aldus Vicky Remijn. "Dit is onze derde wedstrijd. En waarom we Appeltaart heten? Het is een roeibegrip, waarop het tempo wordt aangegeven: ap-pel-taart. Omdat iedereen het een stomme naam vindt, handhaven we hem." De wedstrijd verliep gunstig voor Appeltaart: ze werden eerste in hun categorie. "Wij vrouwen zijn blij met de tijd, de mannen iets minder", verklaarde Remijn.

De kersverse stuurvrouw Nico Thöne leidde haar vrouwenteam Kiele vaardig onder de brug van Halder door, waar de start van de 4,3 kilometer plaatsvond. "We beginnen al aardig te roeien en nu kunnen we kijken waar we staan." Ze werden nét geen eerste in hun categorie: ze waren zes seconden langzamer dan de winnaars. "Het was kiele."

Het beginnersteam De Groote Hekel - dat nog maar een aantal weken roeide en nog nooit een wedstrijd had geroeid - werd vanaf de Halderse brug aangemoedigd door onder andere Manon van Mill. "Erg goed dat ze meedoen."

Ook was er veel bewondering voor de jongste deelnemer Casper Daalderop (13) die pas twee maanden roeit en in een skiff de strijd aanging. Zijn roeimaat Sid van Hulst (13) won de Bossche Bollenbokaal, de eerste prijs voor de jeugd.

Hoewel het anders leek te zijn, was de 4,3 kilometertocht er al in het verre verleden, bleek uit het relaas van medeorganisator Ruben Venneker van De Hertog. "Maar veel vrouwen roeiden toen toch de 7,3 kilometer. Na verloop van tijd kwam weer meer vraag naar de 4,3 kilometer. Daarom hebben we dit nu georganiseerd."

De Slagh van Leckerbeetjenbokaal van de 7,3 kilometer werd gewonnen door Marc Schouten uit Den Bosch.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch