Volledig scherm
De eerste tien studenten van JADS ontvangen vrijdagmiddag hun diploma. © Paul Roovers/BD

Eerste tien JADS-studenten ontvangen diploma

DEN BOSCH - De eerste tien studenten van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in Den Bosch ontvangen vrijdagmiddag hun diploma. Volgens woordvoerster Simone van de Velde hebben ze bijna allemaal al een baan.

De nieuwe opleiding startte twee jaar geleden in Den Bosch met dertien studenten. Tien hiervan krijgen hun mastertitel data scientist uitgereikt in de historische Mariakapel op de JADS Mariënburg data science campus in Den Bosch. 

JADS is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University, Provincie Brabant en gemeente Den Bosch. Het is opgericht vanuit de toegenomen vraag naar experts die op basis van ‘big data’ beslisprocessen binnen organisaties kunnen verbeteren. 

Mijlpaal

Op de locatie JADS Mariënburg werken onderzoekers en studenten nauw samen met het bedrijfsleven. Zo gaf staatssecretaris Mona Keijzers van Economische Zaken en Klimaat in mei het startschot voor het MKB Data Lab waarbij professionals en studenten aan elkaar worden gekoppeld. Er wordt gekeken hoe data-volwassen een bedrijf is, waar de ondernemingskansen liggen en welke data nodig zijn. 

Academisch directeur Arjan van den Born noemt de eerste tien afgestudeerden een mijlpaal. ,,Wat opvalt, is de enorme toegevoegde waarde die deze studenten hebben voor het bedrijfsleven en de maatschappij", zegt hij. ,,Ze zijn digitaal-geboren en deze digitale vaardigheden hebben grote voordelen voor het bedrijfsleven. Ze hebben echt impact.”

JADS wil zich de komende jaren ontwikkelen tot hét kenniscentrum op het gebied van data science, dat werkt aan toekomstgerichte, datagedreven oplossingen voor maatschappelijke en economische vraagstukken. JADS, dat uiteindelijk ruimte moet bieden aan 1.500 à 2.000 studenten, biedt zeven bachelor- en masterprogramma’s op drie locaties aan.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch