Volledig scherm
Eén van de fietsers bij De Pettelaarse Schans in Den Bosch © Peter De Bruijn

Fietsen, schaatsen, lopen en roeien om Paul Veenemansprijs

DEN BOSCH - Bijna 60 voornamelijk roeiers zijn zaterdagmorgen in Den Bosch begonnen aan hun tweedaagse strijd om de Paul Veenemansbokaal. De wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: roeien, schaatsen, hardlopen en fietsen. De deelnemers mogen dit weekeinde één onderdeel laten vallen.

Zevenenvijftig roeiers uit het hele land reden zaterdag 9,8 kilometer op de fiets door en om het Bossche Broek. ,,Nee, ik heb niet echt van de natuur genoten. Het ging gewoon hard, hard en nog harder", zegt Nicole Bruininck uit Rosmalen terwijl ze voor de extra energie een Snickersreep naar binnen werkt. ,,Ik heb echt nog maar tien keer in mijn leven op een wielerfiets gezeten."

De wedstrijd om de Paul Veenemans wisselbokaal wordt dit weekeinde voor in Den Bosch afgewerkt. De deelnemers reden zaterdagmorgen om het Bossche Broek. Vanmiddag kan er vier kilometer worden geschaatst in Eindhoven. Zondag staan de onderdelen hardlopen om de IJzeren Vrouw in Den Bosch en roeien van Engelen naar het Stadsstrand 'De Witte Sieb' op het programma.

Paul Jan Veenemans was in het begin van de jaren zeventig een sportman die goed was in fietsen, schaatsen, hardlopen en roeien. Hij roeide tijdens de Olympische Spelen van München in 1972 samen met Jan Bruyn naar de zevende plaats in de dubbeltwee. Een jaar later kwam de toen 26-jarige Veenemans om het leven bij een auto-ongeluk.

De Hertog uit Den Bosch organiseert de wedstrijd omdat de roeivereniging 25 jaar bestaat. Liesbeth de Theije uit Den Bosch is één van de ongeveer honderd vrijwilligers. Ze was zaterdag verantwoordelijk voor het fietsonderdeel. ,,Ik ben opgelucht", zegt ze. ,,Er is niets vervelends gebeurd. De deelnemers waren enthousiast over de route. Het Bossche Broek is toch een beetje een visitekaartje van Den Bosch hè?"

Liesbeth draagt een Oeteldonksjaal om haar nek en heeft roodwitgele oorbelletjes in. ,,Tsja, het was een afweging; eigenlijk een dilemma", zegt ze. ,,Knillis, dit of zelf meedoen met de Paul Veenemansprijs. Deze wedstrijd is voor ons als vereniging uniek. Ga vanavond nog wel even de stad in om te carnavallen."

Volledig scherm
De deelnemers hebben het over het eerste onderdeel fietsen © Peter De Bruijn
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch