FvD-fractievoorzitter Eric de Bie wordt bij zijn beëdiging gefeliciteerd door commissaris van de koning Wim van de Donk.
Volledig scherm
PREMIUM
FvD-fractievoorzitter Eric de Bie wordt bij zijn beëdiging gefeliciteerd door commissaris van de koning Wim van de Donk. © Jan Zandee

Forum mogelijk in Brabants provinciebestuur: een ruk naar rechts met grote gevolgen

De VVD geeft het roer van het Brabantse provinciebestuur een ruk naar rechts. De partij gaat een coalitie met Forum voor Democratie en CDA proberen te vormen. De gevolgen zijn enorm: de koers rond thema’s als landbouw en duurzaamheid wordt vermoedelijk ingrijpend gewijzigd.

Daarbij springt het Brabantse boerenbeleid het meest in het oog. In een rechtse coalitie zal de snelle invoering van strengere milieu-eisen voor veehouders vrijwel zeker van tafel gaan. Een kleinere overheid, minder regels en meer ruimte voor wegen en ontwikkeling: dat zijn thema’s die de drie partijen op voorhand lijken te binden. Ook op het gebied van energie zijn er parallellen. Minder nieuwe windmolens en een luidere roep om andere energie-oplossingen - zoals kernenergie - lijkt in deze samenstelling een logische stap. Het zouden allemaal vrij radicale trendbreuken zijn met de politieke koers van de afgelopen jaren.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch