De Gamma aan Vogelstraat.
Volledig scherm
De Gamma aan Vogelstraat. © Marc Bolsius

Gamma Den Bosch eist vergunning en wil schadevergoeding

DEN BOSCH - Eigenaar Cox van de Gamma-vestiging aan de Vogelstraat in Den Bosch wil dat de gemeente zo snel mogelijk de vergunning afgeeft waarmee de bouwmarkt ter plaatse uit kan breiden tot een superbouwmarkt. ,,En we beraden ons op een schadeprocedure’’, laat advocaat David Nas namens Cox desgevraagd weten. 

De eigenaar wil aan de slag nu de rechtbank in Den Bosch de gemeente een draai om de oren heeft gegeven. De gemeente heeft onvoldoende duidelijk kunnen maken waarom de vergunning om uit te breiden aan Cox geweigerd is. Van de rechtbank moet de gemeente haar huiswerk over doen. 

Opnieuw naar de rechter

Nas; ,,Dat kan dus ook betekenen dat de gemeente onze aanvraag om de vergunning nu af te geven kan weigeren en wij dus opnieuw naar de rechter moeten.’’

Den Bosch weigerde de vergunning om Gamma uit te breiden omdat dit volgens de nota detailhandel niet mogelijk was. Tijdens de rechtszaak in augustus, deze week volgde pas de uitspraak, kon volgens de rechtbank de advocaat van de gemeente niet duidelijk maken welke regels uit welke nota waren gebruikt, die uit 2011 of uit 2018.

Weinig boodschap aan gemeente

De rechtbank had verder weinig boodschap aan de stelligheid van de gemeente dat uitbreiding van de Gamma voor te veel verkeer op de kruising Vogelstraat-Orthenseweg zou zorgen en er té weinig parkeerplaatsen bij de uitgebreide vestiging komen. Cijfers over toekomstige verkeersbewegingen, gemaakt door een gespecialiseerd bureau wijzen anders uit, aldus de rechtbank. 

Gamma houdt rekening met de aanleg van 64 parkeerplaatsen, de gemeente denkt dat er 215 nodig zijn. Dat verschil zit volgens de rechtbank in de vraag of de buitenruimte meegenomen moet worden bij het aantal plaatsen. Ook hierover moet de gemeente meer duidelijkheid geven.

Superbouwmarkt in Rosmalen

Het is nu aan de gemeente om te reageren op de aanvraag van Cox. Op de achtergrond speelt mee dat het college van B en W heel graag een superbouwmarkt, zoals Bauhaus of Hornbach, op de Groote Vliet in Rosmalen wil. En er geen plaats is voor een ‘reus’ op een andere locatie in de gemeente. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch