Volledig scherm
foto ter illustratie © anp

Geld jeugdzorg is in veel Brabantse gemeenten op

De geldpot voor jeugdzorg is leeg. Dat wil zeggen: in de helft van de gemeenten zijn de centen nu al op. Ook gemeenten in de regio van het Brabants Dagblad proberen te roeien met de riemen die ze hebben.

In de 228 gemeenten die deelnamen aan een recent onderzoek van Binnenlands Bestuur en NOS zegt driekwart dat de vraag om zorg toeneemt. Nog eens driekwart meldt dat vooral ook kinderen aankloppen met zwaardere (en dus duurdere) problemen. De helft van alle gemeenten heeft voor dit jaar al geld bijgepast op het budget dat ze van het rijk krijgen. In veel gevallen komen ze er dan nog niet uit. 

Het probleem is ernstig, want driekwart van de gemeenten denkt al na over het beperken van de toestroom van jeugd. Een klein percentage zelfs over het laten oplopen van wachtlijsten of een patiëntenstop.  Van de grotere gemeenten in de regio zegt alleen Waalwijk prima uit te komen met het rijksbudget. Den Bosch spreekt van beheersbare kosten, omdat de gemeente met zorgaanbieders vooraf afspraken maakt over hoeveelheid zorg en de prijs. Oss en Meierijstad hebben al extra geld vrijgemaakt, en Tilburg denkt het jaar af te sluiten met een 'relatief klein tekort van vier ton'. De gemeente kijkt met meer zorgen naar 2018. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch