Gemeente heeft bijna alle grond in laatste fase Groote Wielen
DEN BOSCH - Met de aankoop van ruim 6 hectare grond heeft de gemeente Den Bosch nu bijna 87 procent van benodigde grond in de Noordoosthoek van de Groote Wielen in eigendom. In deze laatste fase van de nieuwbouwwijk komen uiteindelijk nog maximaal 2000 woningen.
Delen per e-mail
De gemeente koopt de grond van woningcorporatie Zayaz die het sinds 1996 in bezit had. Haar voorganger SWH betaalde er toen omgerekend zo'n 1,35 miljoen euro voor. Nu koste het de gemeente ruim 2,4 miljoen euro.
Zayaz was in de jaren negentig van de vorige eeuw niet de enige met landbouwgrond noordoostelijk van Rosmalen. Toen duidelijk was geworden dat Den Bosch daar een grote nieuwbouwwijk wilde realiseren, stonden projectontwikkelaars, bouwbedrijven en corporaties in de rij om tientallen hectaren op te kopen.
Garanties om te bouwen
Grond in eigendom is een garantie dat corporaties als Zayaz bij de toekomstige ontwikkeling van de wijk daadwerkelijk zelf woningen konden laten bouwen. Corporaties en bouwontwikkelaars verkopen de gronden als ze van de gemeente zwart op wit garanties krijgen dat ze mogen bouwen. Hoeveel ze uiteindelijk precies mogen bouwen is pas duidelijk als de bestemmingsplannen klaar zijn.
De gemeente Den Bosch wil de gronden graag hebben om optimaal invloed te hebben op de verdere ontwikkeling van deze tweede (en laatste) fase van de Groote Wielen. ,,We zijn als gemeente sinds 2009 bezig om grond aan in deze hoek van de Groote Wielen te kopen", zegt een woordvoerder. Het gaat in totaal om rond 93 hectare. ,,Het is niet noodzakelijk dat de gemeente alle gronden in eigendom krijgt om te kunnen ontwikkelen.”
Privacy
Met de 6 hectare langs de Rosmalensendijk kocht de gemeente een snipper grond van Zayaz langs de Hoefsloot. In deze hoek zijn nu nog gronden in bezit van één ontwikkelaar en van één particuliere familie. Wie dat zijn wil de gemeente vanwege de privacy niet zeggen. Om dezelfde reden kan ze niet zeggen welke partijen intussen bouwclaims hebben.
De vraag is waarom Den Bosch niet van meet af aan zelf gronden heeft aangekocht. De woordvoerder legt uit dat de gemeente niet het alleenrecht heeft bij aankopen. ,,Zij wil graag positie innemen in een dergelijke ontwikkeling, maar moet dan concurreren met commerciële partijen. De gemeente moet ervoor waken dat onderlinge concurrentie tot een prijsopdrijvend effect leidt. Bovendien heeft de bouwcrisis onder andere geleerd dat gemeenten niet al te grote risico’s moeten nemen met de aankoop van grond.”
Maar jaren later aankopen van derden is toch kostbaar? ,,We gaan als gemeente zorgvuldig om met verwerving en verkoop van gronden, als ook met vastgoed. We doen geen onverantwoorde aankopen, die tot een prijsopdrijvend effect leiden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMRECHTSZAAK
Celstraf geëist voor doodschudden baby. Vader: ‘Hij keek dwars door mij heen’
DEN BOSCH - ,,Mijn grote steun en toeverlaat’’, zo omschrijft de Rosmalense vrouw haar echtgenote (38) tijdens de rechtszitting. Ze heeft een grote foto voor zich neergezet. Daarop is te zien hoe haar man hun lachende baby vasthoudt. Datzelfde jongetje van amper een half jaar zou door de man zijn doodgeschud. De officier van justitie eist negen jaar celstraf. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Dan maar het beste maken van de overgang, vindt Danielle
DEN BOSCH - Veel vrouwen hebben last van (ernstige) (pre)menstruele klachten. En vroeg of laat krijgen álle vrouwen te maken met de menopauze, wat kan aanvoelen als een hormonale achtbaan. Wat te doen? De Hormonoloop van Danielle Griesheimer uit Den Bosch biedt mogelijk soelaas. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUM
Eerst ‘moest’ Vught bij Den Bosch, vooral om Rosmalen binnen te halen
ROSMALEN - De toekomst van de gemeente Rosmalen hangt medio jaren 90 aan het touwtje van de jojo die herindeling heet. Wel, niet, wel, niet, wel! Zelfs Den Bosch liet even het hoofd in de schoot vallen. Politiek Den Haag besliste anders. ,,Daarbij speelde het anti-CDA-sentiment beslist een rol.’’ 1 januari 1996 was het zover, 25 jaar geleden dus.
-
PREMIUM
Bok sterft door over het hek gegooid voer in Den Bosch: ‘Alsof ze de groene bak leegkiepen’
DEN BOSCH - Er hangen al een langere tijd fraaie bordjes aan de hekken van Dierenpark Prins Hendrik aan het watertje de IJzeren Vrouw in Den Bosch. ,,Voer de dieren niet.” En toch ging het afgelopen week fout. Een grote bok moest het eten van fout voedsel met de dood bekopen. -
PREMIUM25 jaar herindeling
De polder volbouwen, zoals in de Groote Wielen, zal niet zo snel meer gebeuren
ROSMALEN - Rosmalen gaf Den Bosch de (bouw) ruimte die het 25 jaar geleden zo graag wilde. Maar ook de Groote Wielen zal ooit vol zijn. En wat dan? ,,Ik denk dat Den Bosch dan richting Vlijmen moet gaan kijken om te kunnen bouwen.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?
In samenwerking met indebuurt Den Bosch