Volledig scherm
Poster van campagne. © .

GGD Hart voor Brabant haakt tijdens carnaval in op EHBO-keet in Den Bosch

DEN BOSCH - GGD Hart voor Brabant haakt tijdens carnaval in op de extra inzet van onder meer de gemeente en EHBO om speciale aandacht te besteden aan minderjarigen en jongeren die alcohol drinken. Het Brabants Dagblad meldde dat de EHBO een extra keet op de Parade plaatst waar ouders hun minderjarige kind kunnen ophalen dat teveel alcohol heeft gedronken. 

,,De keet is een geschikte locatie om ouders nader te informeren over alcoholgebruik door minderjarigen. Daarom leggen we er folders van de NIX18-campagne’’, aldus een woordvoerster van de GGD Hart voor Brabant. 

Sinds 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 geen alcohol of tabak meer worden verkocht. Ook mogen jongeren tot hun 18e geen alcohol bij zich hebben in het openbaar. 

Opvoeders

De NIX18-campagne is een al geruime tijd bestaand initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een groot aantal partners waaronder GGD en Koninklijke Horeca Nederland). Doel van de campagne is het versterken van de ‘sociale norm: niet drinken en roken tot je 18e’.  

In de Bossche binnenstad wil de GGD Hart voor Brabant met posters en billboards ook aandacht vestigen op de campagne Wat kies jij? waarbij jongeren wordt gewezen op de verschillende manieren om ook tijdens carnaval (verantwoord) gezellig op stap te gaan. 

Alternatieven

Uit een onderzoek dat de GGD Hart voor Brabant deed blijkt dat het alcoholgebruik onder jongeren van 12 tot en met 18 jaar was afgenomen.  Van de drinkende 16-17-jarigen, dachten 6 van de 10 jongeren dat hun ouders het goed vinden dat ze drinken. Bij de 12 t/m 15-jarige drinkers werd dat gedacht door 3 van de 10 jongeren.  

In de aanloop naar carnaval gaat de GGD Hart voor Brabant op de ‘eigen’ website na hoe wordt gedacht over alcohol en de alcoholvrije alternatieven. De resultaten van het onderzoek via het Gezondheidspanel worden bekend gemaakt in de carnavalsweek.

  1. Advocaat Pieter van der Kruijs over vrijlaten verdachten groepsverkrachting: ‘Dit is ongelooflijk’
    PREMIUM

    Advocaat Pieter van der Kruijs over vrijlaten verdachten groepsver­krach­ting: ‘Dit is ongeloof­lijk’

    DEN BOSCH - ,,Ongelooflijk’’, zegt de Bossche advocaat Pieter van der Kruijs over het in vrijheid stellen van acht Bossche jongeren die vorige week dinsdag werden aangehouden voor groepsverkrachting. De politie verrichtte de aanhoudingen vorige week dinsdag na meldingen door drie minderjarige Bossche meisjes over groepsverkrachtingen in een pand op Orthen in Den Bosch.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch