De huiskamer van de Kletsavonden boven café De Smidse. Winnaar Frank Damen staat links aan de tafel.
Volledig scherm
De huiskamer van de Kletsavonden boven café De Smidse. Winnaar Frank Damen staat links aan de tafel. © Marc Bolsius

Glazenophaler Damen wint 45ste Kletsmajoetel

DEN BOSCH - Frank Damen heeft als glazenophaler gisteravond de 45ste editie van de Oeteldonkse Kletsavonden in de Smidse gewonnen. Peer van den Muggenheuvel hing bij  Damen voor de tweede keer de Kletsmajoetel om. 

De afgelopen drie avonden verschenen er in totaal tien kletsers, onder wie het duo Wim Brouwers-Monique Gloudemans, op het podium. Vermakelijke avonden met wisselend succes en dus ook niet altijd met de volledige aandacht van het publiek, want als een klets uiteindelijk niet echt weet te boeien wordt het rumoer in een volle Smidse groter en groter. Damen wist uiteindelijk vanaf het begin van zijn klets te boeien. 

Meeslepend en actueel

Het blijft voor welke kletser dan ook lastig om de aandacht vast te houden. Marc de Bruijn en Erik Kivit op de eerste avond en debutant Jacco Bos op de tweede avond konden maar matig boeien, een klets is méér dan in snel tempo vooral woordgrapjes te maken of zomaar een verhaaltje vertellen. 

Dan hadden het ervaren duo Brouwers-Glaudemans,  titelverdediger Robbert Oomen en gisteravond Stephan van Hirtum, Frank Damen en veteraan Hans Tervoort (zeven keer winnaar) het beter voor elkaar. Het juiste typetje, actueel en (mee)slepend. 

Overeind blijft staan, dat een goede klets vooral ook bestaat uit het durven schrappen van teksten. Want nergens staat geschreven dat een optreden twintig minuten of langer moet duren. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch