Grootste vaccinatie-actie GGD Brabant in tien jaar gestart in Den Bosch: 60.000 tieners opgeroepen

VideoDEN BOSCH - Zestigduizend Brabantse tieners zijn opgeroepen om ingeënt te worden tegen de meningokokkenziekte ACWY.  De grootste vaccinatie-actie van de GGD Hart voor Brabant in tien jaar is donderdag gestart in Den Bosch waar ruim 5300 keer werd geprikt

Jongeren geboren in 2001, 2002 en jongeren geboren tussen 1 januari en 1 mei 2004 kunnen de komende weken in de regio de prik halen. Na vandaag in Den Bosch volgen er ook inentingsdagen in Boxmeer, Tilburg, Oss, Schijndel en Waalwijk. 

Volledig scherm
Shania Herrenauw (17) wordt ingeënt tegen de meningokokkenziekte ACWY. Haar zus heeft meningokokken gehad toen ze klein was, dus geen prik halen was geen optie voor Shania. © BD

In 2018 overleden 22 mensen aan meningokokken type W. Het veroorzaakt een infectie die zeer snel en ernstig kan verlopen en hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan veroorzaken. Doordat de eerste ziekteverschijnselen meestal bestaan uit verkoudheid, hangerigheid en een grieperig gevoel, wordt de infectie niet altijd op tijd herkend. 

De ziekte nam de afgelopen jaren vooral toe onder jongeren. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid besloot daarom deze leeftijdsgroep te vaccineren. Baby's (rond de 14 maanden) worden al extra tegen type W ingeënt. 

Duizenden prikken

Ruim 5300 prikken werden er donderdag in de Maaspoort in Den Bosch gezet. Jongeren komen vlug een prik komen halen en gaan weer door met de dag. Ze moeten naar school, stage of werken en sommigen zitten midden in een toetsweek. Je precies houden aan de tijd die op je oproepkaart stond (15 minuten), is dan ook niet gemakkelijk. Vooral na schooltijd staat het verkeer rondom de Maaspoort flink vast en ontstaan er binnen lange rijen. Ondanks dat er achttien jongeren tegelijk geprikt kunnen worden in de gymzaal. 

Het is een hele operatie.  ,,Alle collega’s die mogen vaccineren, helpen mee”, verteltprojectleider Marjolène van Poppel van de GGD Hart voor Brabant. ,,Maar behalve voor de inenting zelf, hebben we ook mensen nodig voor het klaarmaken van de injecties, de coördinatie van een sessie, het ontvangst en de administratie.”

Met een opkomst van 5300 van de zesduizend is de GGD heel tevreden. Vrijdag is Boxmeer aan de beurt en volgende week Tilburg. ,Ze moesten vanmiddag misschien soms meer dan een half uur wachten, maar dat betekent wel dat er veel animo was. En dat is voor ons natuurlijk alleen maar positief”, sluit projectleider Marjolène van Poppel van de GGD Hart voor Brabant deze eerste prikdag af. 

Lees hier meer informatie over meningokokken van het RIVM

Volledig scherm
In de rij voor een inenting in Den Bosch. © BD
Volledig scherm
Een jongen wordt ingeënt tegen de meningokokkenziekte ACWY. © BD

In samenwerking met indebuurt Den Bosch