Volledig scherm
Lotte Bauling uit Rosmalen © Privé

Half geslaagd: Rosmalense Lotte Bauling deed een jaar eerder al examen in vier vakken

ROSMALEN - Nee, de vlag hangt nog niet uit. Want eigenlijk is Lotte Bauling een soort half geslaagd. De leerling uit 5-atheneum deed dit jaar al in vier vakken eindexamen. En slaagde met achtens en een negen.

Ergens gedurende de schooljaren van Lotte Bauling op het Pierson College merkte de Rosmalense dat ze wat gedemotiveerd raakte. De talen gingen de nu 16-jarige iets te makkelijk af, en dus nam ze bijvoorbeeld ook haar boeken niet meer mee naar school. ,,Ik zat er eigenlijk nog alleen maar. Ik was aanwezig."

Rendement

De ideale leerling om mee te doen aan een experiment dat al een aantal jaren draait op het Pierson. Bauling kreeg de mogelijkheid vier vakken te versnellen: Nederlands, Engels, Frans en Duits. En zo kon zij nu, in 5-atheneum, al in deze vier vakken eindexamen doen. Moeilijk vond ze dat niet, getuige ook haar cijfers (een 9 voor Engels, een 8 voor de andere talen), al ging het wel met pieken en dalen. ,,Het programma werkt niet bij alle vakken en leraren hetzelfde. Bij Nederlands heb ik het hele jaar aangeschoven bij Atheneum-6, terwijl ik bij Engels wel gewoon in mijn eigen klas zat. Dat maakte het soms lastig."

,,Leerlingen willen ook gewoon graag rendement zien van hun werk", verklaart Clo Martens, afdelingshoofd van het VWO-bovenbouw op het Pierson college, de introductie van de versnelklassen. ,,Snelle leerlingen kunnen zo wel excelleren. Ook zijn er leerlingen die al een voordeel hebben, bijvoorbeeld bij leerlingen met tweetalige ouders. Momenteel is het nog vaak zo dat de leerlingen het niveau doen van hun slechtste vakken. Op termijn gaat dat vermoedelijk veranderen, en kan veel meer per vak bepaald worden op welk niveau men het aankan."

Parijs

Het Pierson college telt ongeveer 40 versnelprogramma's. Bij de meeste gaat het echter wel om één vak. ,,Maar ik ben dan weer dat gestoorde kind dat er gelijk vier uitkiest", lacht Bauling. Volgend jaar zal ze nog op de andere vakken als aardrijkskunde en geschiedenis eindexamen moeten doen wil ze echt haar diploma op kunnen halen en de vlag uit kunnen hangen. ,,Alleen bij het vak Management and organisation kan het nog spannend worden", aldus Bauling. Voor de vakken die 'overblijft' nu ze al vakken gehaald heeft, werkt Bauling samen met de school aan een programma dat ze in atheneum-6, haar echte eindexamenjaar, kan gaan volgen. Dat kunnen ook al colleges op de universiteit zijn.

Daarnaast hoopt ze volgend echt Frans te leren spreken, naast de basis die ze nu al heeft. ,,Ik hoop straks in het buitenland te kunnen gaan studeren. En Parijs lijkt mij echt heel leuk en interessant. Als ik de taal dan goed spreek, kan ik ook veel beter contact leggen met mensen."

  1. Opmerkelijke eis van advocaat: 'Op zoek naar partij met zak geld voor exclusief verhaal Gheiybe’

    Opmerkelij­ke eis van advocaat: 'Op zoek naar partij met zak geld voor exclusief verhaal Gheiybe’

    ROSMALEN - De naar Iran gevluchte ‘treitercrimineel’ Shahin Gheiybe (35) is bereid om ‘het volledige verhaal’ op televisie of in een krant te vertellen, maar wel tegen een prijs. Zijn advocaat Sonya Taheri is op zoek naar een ‘omroep die het meeste geld over heeft’ voor een exclusief interview met de voortvluchtige Rosmalenaar. ,,De naam van mijn cliënt is behoorlijk geschaad en dat heeft hem zeker ook financieel getroffen”, zegt Taheri tegen het Brabants Dagblad.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch