Volledig scherm
Een buizerd. Tony werd aangevallen door een havik of een buizerd. © ANP

Havik valt hardloper Tony (71) drie keer aan langs kanaal bij Den Bosch

DEN BOSCH - Het fenomeen keert jaarlijks terug: zogenoemde ‘terror-roofvogels’ die agressief reageren op hardlopers, wandelaars of fietsers in de periode dat hun kuikens bijna uitvliegen, rond juni en juli. Hardloper Tony Ernst was hiervan op de hoogte. Desondanks beleefde hij zondag de schrik van zijn leven.

Achteraf kan hij er wel om lachen. ,,Ik noem mezelf nooit een jogger, maar een sjokker. Wellicht was ik voor deze roofvogel niet snel genoeg weg”, vertelt de 71-jarige Tony Ernst uit Den Bosch. Zondagochtend strikte hij de veters van zijn loopschoenen voor een rondje van acht kilometer langs het Drongelskanaal.

Hij had de verhalen wel eens gehoord. Lopers die belaagd worden en soms zelfs gewond raken door broedse roofvogels, vaak buizerds. In Overijssel nam een buizerd dit jaar al vijf lopers te grazen. ,,En vorig jaar gebeurde het hier vlakbij nog.” Nu overkwam het hem zelf. ,,Door een havik, denk ik. Maar het kan ook een buizerd geweest zijn.”

Drie aanvallen

,,Ik schrok me bij de eerste aanval echt kapot.” Even bleef de vogel dreigend boven Tony zweven. Met zijn hart in zijn keel rent hij verder. ,,Na een tweede aanval werd ik banger. Vooral toen ik besefte dat ik over dezelfde route terug moest”, zegt hij een paar uur nadien. 

Hij besluit een stok op te rapen om ‘bewapend’ terug te lopen. ,,Ik was op de terugweg wel alert op een eventuele aanval. Toch werd ik van achteren verrast. Die vogel raakte mijn achterhoofd mijn zijn klauwen”, aldus Ernst, die uiteindelijk geen klappen uitdeelde met de stok. ,,Dat haalt toch niets uit, bovendien is het een beschermd dier.”

Stoïcijns loopt hij verder, totdat de vogel hem met rust laat. ,,Gelukkig mankeer ik niets en kon ik verderop andere hardlopers waarschuwen.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch