Volledig scherm
Supermarkt Jumbo aan de Azalealaan in Helmond. © ED

Helmondse Jumbo favoriet van Bossche inbreker

DEN BOSCH - Niet een, maar vier inbraken in de Helmondse Jumbo werden opgelost toen een agent in juni dit jaar een man bij zijn benen greep toen deze 's nachts uit het raam wilde klimmen. Een heterdaadje, die met drie andere kraken bij dezelfde winkel 15 maanden cel moeten kosten, zo eist het OM.

Bosschenaar Rinus van der M. (27) kwam de zaak binnen door een ruit in te gooien. En door datzelfde raam wilde hij weer vluchten toen hij in juni werd gezien. In de Jumbo stonden een paar Big Shoppers al klaar, vol sigaretten. Die zou hij in zijn witte bestelbusje laden. Dat stond vlakbij geparkeerd.

Shoppers

Met Rinus achter tralies had de politie niet lang nodig om liefst drie openstaande inbraakzaken op te lossen. Een steen door de ruit, alleen sigaretten weg, door de dader meegenomen in big shoppers, een wit bestelbusje met zwarte stickers en een ladder op het dak: dat was allemaal ook in een andere nacht gezien, nog geen maand ervoor. Op de camerabeelden droeg de dader ook precies dezelfde kleren als Rinus later ook aanhad.

En: opnieuw was alles te zien in de late avond van 30 mei. Opnieuw leek alles op Rinus en zijn  autootje. Hij nam niet heel veel mee, maar even later, in dezelfde nacht kwam hij terug met een maat en diens auto. Ruim dertig mille aan sigaretten verdween zo.

Officier Marielle Stals vond het genoeg om drie inbraken en een vierde poging te bewijzen. De man is op allerlei manieren herkend. Dat was advocaat G. van de Grint het niet met haar eens: de herkenning was op zijn kleren, zijn  loop en zijn  neus maar er zijn geen glasheldere beelden van 's mans gezicht en hij ontkent alle gelukte inbraken. 

Stals vond alles toch teveel toeval om te twijfelen. En sinds de arrestatie was er ook niet meer ingebroken bij deze Jumbo. Reden voor een streek over haar hart zag ze niet: de verdachte heeft een flink strafblad en de reclassering voelt zich niet langer geroepen voor begeleiding. Vijftien maanden cel, plus nog een half jaartje openstaande straf, eiste ze. Van de Grint vond het half jaar voorarrest al meer dan voldoende voor een enkele poging en wilde onmiddellijke vrijspraak. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Opgelucht Flik-Flak wil beheer Bossche turntempel zelf blijven doen
  PREMIUM

  Opgelucht Flik-Flak wil beheer Bossche turntempel zelf blijven doen

  DEN BOSCH - Enorm opgelucht, maar ook erg geschrokken. Algemeen directeur Wendy Vos van stichting Flik-Flak was er maandagavond duidelijk over. ,,Wij zijn blij dat de gemeente de accommodatie overneemt van de Stichting Accommodatie Flik-Flak, maar zijn geschrokken dat de gemeente ook het beheer van de turnhal overneemt. Dat willen we niet’’, hield Vos de Bossche politici voor tijdens de bijeenkomst Informeren en ontmoeten.
 2. Tóch weer gesprek over winterevenement op Parade; na overleg met burgemeester Mickers

  Tóch weer gesprek over wintereve­ne­ment op Parade; na overleg met burgemees­ter Mickers

  DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch en ondernemers uit de Bossche binnenstad gaan de komende dagen tóch weer aan tafel met initiatiefnemers die rond de feestdagen een winterevenement op de Parade wilden houden. Nu er nog geen evenement is en Joris’ kerstboom ook niet op de Parade komt te staan, wordt na hevige kritiek uit onder meer de politiek en de horeca halsoverkop gezocht naar een alternatief.
 1. Bossche bollen en Big League Chew geliefd bij jeugdtoernooi Gryphons
  PREMIUM

  Bossche bollen en Big League Chew geliefd bij jeugdtoer­nooi Gryphons

  DEN BOSCH - Voor de 34ste keer heeft honk- en softbalvereniging Gryphons het internationale Bossche Bollen Toernooi georganiseerd. Zaterdag en zondag deden in totaal - verdeeld over zes hoofdcategorieën - circa vijfhonderd jeugdspelers mee aan het evenement. Vanzelfsprekend waren de meesten volledig in de ban van het honkbal, softbal en de vereenvoudigde mixvariant beeball. Hier en daar lag echter de prioriteit op een andere sport: het onbeschroomd kanen van Bossche bollen. Alhoewel de Big League Chew óók zeer geliefd was.
 2. Zevende 'Galaxy Classics Party' in 'Willem Twee' Den Bosch weer uitverkocht
  PREMIUM

  Zevende 'Galaxy Classics Party' in 'Willem Twee' Den Bosch weer uitver­kocht

  DEN BOSCH - ,,Het is nog als bijna veertig jaar geleden. De vrouwen vooral op de dansvloer en mannen die langs de kant naar ons kijken. Daarom hebben we die van ons maar thuisgelaten." Vriendinnen Anita Marijnissen (59), Jacqueline Saladin (55) uit Den Bosch en Jacqueline van Lokven (49) uit Empel hebben zaterdagavond zin om te swingen op de soul- en discomuziek van Chic, Earth Wind & Fire, James Brown, Donna Summer, Whitney Houston e.a. tijdens de 'Galaxy Classics Party' bij Willem Twee in Den Bosch.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch