De Patio met de tuin gezien vanaf het parkeerterrein van de Albert Heijn.
Volledig scherm
De Patio met de tuin gezien vanaf het parkeerterrein van de Albert Heijn. © Marc Bolsius

Herbouw de Patio kan het beste op de huidige locatie

Dertien jaar geleden gekraakt lijkt er nu  definitief een nieuwe toekomst voor de Patio: terugbouwen op de huidige plek  met zoveel mogelijk hergebruik van materiaal.

Paul Roovers

Het overleg tussen woningcorporatie Zayaz, eigenaar van de Patio, en de bewoners verenigd in werkgroep Boschgaard  lijkt zijn vruchten af te gaan werpen. Beide partijen praten sinds een jaar over de herontwikkeling van het voormalige gemeenschapshuis. Gezamenlijk doel: een sociaal, duurzaam woningbouwproject. 

De gemeente wil al jaren dat het wat verpauperde gebied rond winkelcentrum Van Roosmalenplein en de Van Broekhovenlaan in zijn geheel wordt opgeknapt. Probleem is dat er verschillende pandeigenaren zijn van wie de neuzen niet dezelfde kant op wijzen. 

De eigenaar van winkels met bovenwoningen heeft aangegeven voorlopig niet te willen investeren in haar vastgoed. Albert Heijn wil graag de huidige supermarkt uitbreiden met zo'n 300 meter winkeloppervlak. De ontwikkeling van de Patio op de bestaande plek staat die uitbreiding niet in de weg.  

Omdat iedereen nu zo'n beetje zijn eigen weg wil gaan, stapt de gemeente af van het idee om het hele gebied in één keer aan te pakken. De herontwikkeling van de Patio kan op zichzelf staan. Hiervoor heeft de gemeente vier locatievarianten  in het overleg aan de orde gesteld. 

Zayaz en Boschgaard hebben de voorkeur uitgesproken voor de variant waarin de Patio wordt herbouwd op dezelfde locatie inclusief de aanpalende tuin. Groot voordeel is dat het huidige pand kan worden hergebruikt. Door slim te ontwerpen kunnen de kosten van deze nieuwbouwvariant ook flink worden gereduceerd, constateert het college van B en W. Boschgaard wil hiervoor in zee gaan met architectenbureau Superuse, dat en decennialang ervaring heeft met duurzaam en circulair bouwen. Door optimaal hergebruik van materialen kan de investering aanzienlijk lager zijn,

De plannen van Zayaz en Boschgaard passen niet in het huidige bestemmingsplan. B en W zeggen nu echter alvast dat ze willen meewerken aan de nieuwbouwplannen. Dat is prettig voor Zayaz, dat eigenaar is van de grond  en dus de investering zal moeten doen. 

Nu overeenstemming bestaat over de uitgangspunten van het plan, kan een haalbaarheidsonderzoek worden gehouden. Daarin zal ook worden nagegaan wat de gevolgen zijn voor het parkeren ter plekke.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch