Volledig scherm
Remco Beekman van Brabantsche Worstenbroodjes © Brabantsche Worstenbroodjes

Het worstenbroodje is er nu ook in vegan-variant: ‘Het moet zoveel mogelijk op echt worstenbroike lijken’

Ma 11 ma. Al twee jaar is Remco Beekman ermee bezig, maar nu heeft hij - naar eigen zeggen - het juiste recept gevonden. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees presenteert de Bossche bakker het eerste vegan-worstenbroodje ter wereld. ,,Het moet zoveel mogelijk op een echt worstenbroike lijken", aldus Beekman.

Door Bart Gotink

Ok, de eerlijkheid gebiedt wel direct te zeggen dat er al vegetarische worstenbroodjes bestaan, onder meer bij Ekoplaza. ,,Maar dat zijn broodjes met een groente-achtige vulling", aldus Beekman. ,,Niets mis mee, maar daarmee krijg je nooit het echte vleesgevoel.” Niet dat de bakker van het bedrijf Brabantsche Worstenbroodjes het niet heeft geprobeerd. ,,We zijn ook met bijvoorbeeld bonen bezig geweest. Maar zo'n gepureerde massa is het toch niet.”

Volledig scherm
De vegan-worstenbroodjes gaan de oven in © Brabantsche Worstenbroodjes

Na twee jaar proberen en testen heeft de worstenbroodjesbakker, met vestigingen in Den Bosch en Vught, nu een broodje gemaakt van tarwe-gluten en tarwe-eiwitten. ,,Het is qua uiterlijk in elk geval identiek, je kan het verschil niet zien. En bij testen vroegen mensen zich ook af of er geen fout was gemaakt, en ze wel echt een vegetarisch broodje hadden”, zo stelt Beekman.

Beekman en zijn collega's hebben in elk geval alleen voor maandag al 3500 stuks gebakken, deels ook voor promotie op een vakbeurs. ,,Het broodje is niet alleen voor deze week zonder vlees, maar moet in het assortiment blijven. We willen voor alle diëten een worstenbroodje aanbieden". Het broodje kost 1,55 euro, waarmee die wel 20 cent duurder is dan het standaard broodje. Naast de winkels is het vegan-worstenbroodje ook te bestellen bij Picnic.

  1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
  2. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

    Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

    DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch