Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Persgroep

Horrorclowns zijn terug na filmhit IT

Brabant is in de ban van tieners die zich verkleden als horrorclown om mensen bang te maken. Vooral op sociale media als Instagram en Facebook duiken steeds meer accounts op van jongeren die in clownskostuum mensen schrik proberen aan te jagen. De politie is op de hoogte van het bestaan van de accounts en houdt ze in de gaten.

Mede dankzij de nieuwe bioscoopfilm IT en Halloween dat eraan komt, doen de clowns weer hun intrede. Vul de term 'killerclown' in op Instagram en je ziet het meteen: een waslijst aan accounts van jongeren die het leuk vinden om zich te verkleden als de gruwelijke tegenhanger van Pipo de Clown. Van Oss en Uden tot Den Bosch en Tilburg: de rage, die uit Amerika is over komen waaien, blijkt razend populair. 

Toch zit lang niet iedereen op de komst van de horrorclowns te wachten. De politie, die de voorkeur geeft aan de term 'loserclowns', houdt de rage scherp in de gaten. ,,Het is niet strafbaar om op te roepen om in een clownspak te lopen. Je kunt je wel afvragen of het wenselijk is'', laat een woordvoerder weten.

Vuurwerk en messen

De jongeren proberen mensen niet alleen bang te maken met een eng kostuum, maar soms ook met vuurwerk of zelfs met messen. En daarmee rennen ze dan achter hun slachtoffers aan. ,,Daar komen de mogelijke strafbare feiten om de hoek kijken'', aldus de politie. ,,Het 'bedreigen' van mensen is strafbaar en we raden mensen dan ook aan om aangifte te doen.''

In Bergen op Zoom en Tilburg werden deze week jongeren achterna gezeten door de clowns. Daarvan werd melding gedaan bij de politie. ,,We reageren daarop in principe altijd en beoordelen de zaak. Bij strafbare feiten volgt een consequentie, zoals mogelijk een aanhouding. Bij gebrek aan strafbare feiten volgt een stevige waarschuwing.''

Eén van de jongeren waarmee deze krant sprak kreeg deze berichtjes
Volledig scherm
Eén van de jongeren waarmee deze krant sprak kreeg deze berichtjes © BD

Speciale politietak

Op sociale media als Instagram en Facebook waarschuwen horrorclowns dat ze op bepaalde data in bepaalde steden zullen neerstrijken. Op een van de accounts is een lijstje verschenen met daarop tijdstippen waarop de clowns in Tilburg mensen bang zullen maken.

Een speciaal team van de politie  houdt deze accounts en acties scherp in de gaten. ,,We hebben bij de politie een speciale tak die alle social media monitort. In het algemeen, maar zeker op onderwerpen. De loserclown is er één van en ze zullen de oproepen beoordelen.''

Criminoloog Jeroen van den Broek zegt tegen Omroep Brabant niet te verwachten dat de loserclowns op sociale media ook daadwerkelijk de straat op gaan. ,,Ik neem dit niet serieus'', zegt Van den Broek. ,,De stap van de online wereld naar de offline wereld is best groot. Ze willen vooral angst aanjagen'', zegt hij tegen de omroep.

Puberaal en sneu

Vorig jaar was Nederland wekenlang in de ban van loserclowns. De politie noemde hen toen puberaal en vooral heel sneu. ,,Dat moet stoppen, want de impact is groot'', zei een woordvoerder toen. Volgens de politie is dit een onderwerp waar iedereen een verantwoordelijkheid in heeft.

,,Als je weet dat iemand zich zo puberaal en sneu gedraagt, dan spreek je hem of haar toch zeker aan? We weten niet of iedereen zich dat realiseert, maar als er aangifte wordt gedaan kan de ‘grap’ uitmonden in een echt politieonderzoek met alle mogelijke gevolgen.''

Eén van de accounts
Volledig scherm
Eén van de accounts © Instagram
Eén van de accounts
Volledig scherm
Eén van de accounts © Instagram
Eén van de accounts
Volledig scherm
Eén van de accounts © Instagram

In samenwerking met indebuurt Den Bosch