Volledig scherm
© ANP XTRA

Huurverhoging BrabantWonen, Kleine Meierij en Zayaz niet maximaal

DEN BOSCH - Woningcorporaties, BrabantWonen, Kleine Meierij en Zayaz zeggen dit jaar de Bossche huurders met de laagste inkomens net als vorig jaar te ontzien. In een gezamenlijke verklaring zeggen zij ervoor te willen zorgen dat  wonen voor deze huurders bereikbaar en betaalbaar blijft. ,,Voor zo’n 90% van de Bossche huurders is de huuraanpassing opnieuw niet hoger dan de inflatie’’, aldus de corporaties.

Voor de groep met de laagste inkomens (tot 42.436 euro) staat de overheid toe om de huur te verhogen met  4,1%. Van die ruimte maken de corporaties géén gebruik. Zij krijgen per 1 juli een huurverhoging tussen 1,3% en de landelijke inflatie van 1,6%.

Stedelijke afspraken 

Voor mensen met een inkomen hoger dan 42.436 euro gaat de huur vanaf 1 juli met 4,2% omhoog. ,,De huur die iemand betaalt, moet passen bij zijn of haar inkomen: wie meer draagkracht heeft, kan meer betalen’’, aldus de corporaties. 

Met het Stedelijk Huurders Platform (SHP) is voor huurders met een hoger inkomen een maximale huurprijs voor sociale huurwoningen afgesproken. In 2019 is die maximale huurprijs 770,85 euro.

Betaalbaar  

De gemaakte keuzes passen bij de stedelijke afspraken die de gemeente Den Bosch, het SHP en de Bossche corporaties maakten in het Sociaal Woonakkoord. De initiatiefnemers hebben daarin afgesproken dat zij zich samen inzetten om de woonlasten van de Bossche huurders betaalbaar te houden. Dat geldt vooral voor de groep met de laagste inkomens.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch