Volledig scherm
Syrische statushouders Hamza Ousman (links) en Hilal Moursel. © copyright Marc Bolsius

'Ik heb er heel veel aan', statushouders blij met cursus om werk te vinden

DEN BOSCH - Ze zijn alle twaalf vanuit Syrië naar Nederland gevlucht en zijn inmiddels statushouder. Ze wonen in Den Bosch en zijn op zoek naar een baan. JCI Quadrivium, een netwerk van jonge ondernemers in Den Bosch, maakt hen sinds kort wegwijs met speciale trainingen. ,,Ik heb er heel veel aan", zegt Hilal Moursel (36). Ook zijn landgenoot Hamza Ousman (45) is enthousiast.

Twaalf statushouders volgen sinds kort een training genaamd Duizend Kansen. ,,We hebben ons verdiept in hun achtergrond en wat ze graag in Nederland willen doen", zegt Susan Wanders van JCI Quadrivium. ,,De cursisten zijn onder meer getraind door een medewerker van Manpower. Er zijn korte rollenspellen gedaan en sollicitatietips gegeven. Ons doel is ze te laten integreren in de Nederlandse arbeidsmarkt en gemeenschap", zegt Wanders.

Enthousiast

Volgens haar zijn de deelnemers 'razend enthousiast'. Dat geldt in elk geval voor Hilal Moursel. Hij vluchtte twee jaar geleden met zijn vrouw Sanaa (28) vanuit de Syrische havenstad Latakia naar Nederland en kwam in Den Bosch terecht.  Wat heeft hij geleerd van de trainingen? ,,Het belangrijkste is dat je een goed netwerk hebt. Het is heel belangrijk mensen bij het kennismaken recht in de ogen te kijken. En je moet een stevige handdruk geven. En daarna moet je niet meer zoveel doen met je handen. In Syrië is het heel gewoon om veel met je handen te bewegen. Maar hier schijnen mensen dat vreemd te vinden."

Hamza Ousman (45), die net als Moursel het oorlogsgeweld ontvluchtte, vertrok in 2014 naar Nederland en werd na een jaar herenigd met zijn vrouw en kinderen. Zij wonen in Hintham.

Ousman heeft de afgelopen drie maanden stage mogen lopen als assistent op basisschool Nieuw Zuid. ,,Ik heb net een contract gekregen voor een jaar. Daar ben ik heel blij mee. Maar het is voor 8,5 uur in de week. Ik wil meer doen."

  1. Rookbommen gegooid bij intocht Sint in Den Bosch: 'Schaam je kapot!’
    PREMIUM

    Rookbommen gegooid bij intocht Sint in Den Bosch: 'Schaam je kapot!’

    Demonstranten voor en tegen zwarte piet lieten vandaag luidkeels van zich horen tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Bosch en zorgden voor een grimmige sfeer. Pro-pietengroepen scandeerden ‘Schaam je kapot!’ naar het Kick Out Zwarte Piet-vak en er werden rookbommen gegooid. In de Brabantse hoofdstad zijn een paar honderd agenten op de been, onder wie leden van de Mobiele Eenheid. Er is één aanhouding verricht toen iemand een steen naar een politiebus gooide

In samenwerking met indebuurt Den Bosch