Volledig scherm
Na het spuiten ligt er dinsdagochtend al een dun laagje ijs. © Angela van den Dungen

In de Haverleij in Engelen is ijsbaantje in de maak: ‘Maar nog even geduld’

ENGELEN - Nog even geduld hebben, en dan kan er worden geschaatst in de Haverleij in Engelen. Daar wordt, op de hoek van de Bellaard en De Omloop, sinds maandagmiddag een poging gewaagd om een ijsbaan aan te leggen. Tot op heden met succes. 

De ondergrond heeft het water in de nacht van maandag op dinsdag niet doorgelaten. Dinsdagochtend is er nog meer water opgespoten en ligt er al een dun laagje ijs. 

Wachten

Sommige kinderen waagden dinsdagochtend al een poging om het ijs te betreden. Volgens Ronnie van Gaal, wijkmanager van de gemeente Den Bosch, is dat natuurlijk nog niet de bedoeling. ,,De kinderen zullen nog even moeten wachten. Als alles meezit, kan er donderdag geschaatst worden.” 

Gooit sneeuw roet in het eten?

Volgens Van Gaal zal er na de sneeuw van dinsdagmiddag nog een laagje water gespoten worden. En dan wordt het afwachten. ,,De sneeuw kan er ook voor zorgen dat het ijs te weinig aanvriest.”

Quote

De sneeuw kan er ook voor zorgen dat het ijs te weinig aanvriest

Ronnie van Gaal, Wijkmanager van de gemeente Den Bosch

Als donderdag het ijs goed is, zal de gemeente Den Bosch ook de randvoorwaarden, zoals afzetlint voor parkeren, aanpakken. ,,Hopelijk kunnen we dan ook met bewoners iets opzetten rondom koek en zopie-activiteiten”, aldus de wijkmanager.

Volledig scherm
Maandagmiddag werd de eerste waterlaag er ingepompt. Op de achtergrond Slot Haverleij. © Angela van den Dungen

Het ijsbaantje is een initiatief van de Bestuursraad Engelen/Bokhoven. Vorig jaar had de raad al een verzoek ingediend of er bij eventuele vorst een ijsbaan kon komen. Vanwege de droogte vorig jaar was het nog even spannend of het Waterschap een vergunning zou verlenen. Maar die is net binnen en is er een ijsbaan in de maak.

Sinds enkele jaren krijgt de gemeente Den Bosch het verzoek om een ijsbaan op te mogen (laten) spuiten. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dat dit jaar het geval bij de locaties Plas Tarweakker-Biezenakker, De Bellaard/De Omloop Haverleij, Mimostraat-Asterstraat en het basketbalveldje aan de Tweeberg/Irenestraat. 

Volledig scherm
Het water werd maandag overgepompt. © Angela van den Dungen

In samenwerking met indebuurt Den Bosch