Volledig scherm
De motoragent van de Bossche agent na de aanrijding © Bart Meesters

Jaar jeugddetentie voor omver rijden van Bossche politieagent

DEN BOSCH - Een nu 18-jarige Bosschenaar krijgt twaalf maanden jeugddetentie omdat op 3 november 2017 in de auto zat waarmee werd ingereden op een motoragent. Justitie had vijftien maanden geëist, maar de rechtbank ziet onvoldoende bewijs om de jongen te veroordelen voor een poging tot doodslag. 

De motoragent werd omver gereden op de rotonde van de Kooikersweg en de Oude Vlijmenseweg , in Den Bosch-West. Dat gebeurde door een auto met drie inzittenden, die -naar later bleek- in Engelen auto-onderdelen hadden gestolen. Na een wilde achtervolging versperde de motoragent de weg, maar de auto reed met hoge snelheid op hem in. De agent vloog ‘als een lappenpop’  door de lucht, maar wonder boven wonder bracht hij het er levend vanaf. 

‘Roekeloos rijden’

De 18-jarige jongen die volgens de politie achter het stuur zat, werd vorig jaar vrijgesproken door de rechtbank. Die zag onvoldoende bewijs om met zekerheid te zeggen dat deze jongen de chauffeur was. De jongen die nu veroordeeld is, was volgens justitie de bijrijder en daarom ook medeverantwoordelijk voor het inrijden op de motoragent. De rechtbank vindt het te ver gaan om de jongen te veroordelen voor poging tot doodslag, maar vindt wel dat het roekeloos rijden ook aan hem kan worden toegeschreven. 

De jongen is al ooit eerder veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs én voor het inrijden op een politieagent. ‘Zorgelijk’, aldus de rechtbankvoorzitter. De jongen is bezig met het behalen van zijn rijbewijs, maar krijgt ook een ontzegging van de rijbevoegdheid voor drie jaar opgelegd. 

Schadeclaim

De rechtbank kende ook de schadeclaim van de agent toe, van 1750 euro. De man heeft lange tijd niet kunnen werken, onder meer van de psychische gevolgen van de aanrijding. Als de jongen de claim niet betaalt, moet hij langer achter slot en grendel blijven. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch