Volledig scherm
© Chris Korsten

Jack Wouterse en Arjan Ederveen zaaien tijd om hoop te oogsten

DEN BOSCH - Jack Wouterse en Arjan Ederveen hebben vrijdagavond in de Verkadefabriek weer eens hun kunsten vertoond. Ze deden dat in 'Walden', een productie van het Ro Theater die vorig jaar oktober ook al ter plekke te aanschouwen was. En wederom was de zaal stijf uitverkocht.

In het portret over twee in oubollige spencers getooide broers op leeftijd, die zich manifesteren als rechtgeaarde tuinkabouters, staat de angst voor de dood min of meer centraal. In hun achtertuin die ze onderhouden proberen ze tijd te zaaien om hoop te oogsten. Ook spelen ze televisieprogramma's na als een soort afleidingsmanoeuvre om de waarheid - namelijk dat de dood onherroepelijk is - niet onder ogen te hoeven zien. Tegelijkertijd doen ze verwoede pogingen om de zinloosheid van het leven weg te schoffelen. Talrijke grappen en ingenieuze taalkundige vondsten omlijsten de voorstelling die overigens weinig diep(er)e lagen bevat.

Zo nu en dan is er ook sprake van een vorm van interactie met de zaal. Ederveen wijst in het begin van de voorstelling naar verschillende koppen uit het publiek, die symbool staan voor uiteenlopende planten in de tuin. ,,Daar zie ik kaalkopkruid. Het is eetbare laatbloeier, maar je mag het nooit op de composthoop gooien. Het wordt ook wel Buurmansverdriet of Hitlerkruid genoemd. En daarachter bevindt zich een Ambtenarenboom. Typisch aan de boom is dat-ie als laatste in bloei komt en als eerste haar bladeren laat vallen", doceert Ederveen. Zijn vreselijk onhandige broer Jacob maakt er geen geheim van dat de 'Grote Klit' onomstotelijk zijn lievelingsplant is. ,,Juist ja, de clitoris enormus", reageert Ederveen. Dankzij de aanwezigheid van eikeltjesjenever ontstaat een klein bacchanaal, maar dat zal hun lot niet veranderen.

Volledig scherm
© Chris Korsten
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Storing in Bossche parkeergarages duurt voort: gemeente zegt 25.000 euro mis te lopen
    PREMIUM

    Storing in Bossche parkeerga­ra­ges duurt voort: gemeente zegt 25.000 euro mis te lopen

    DEN BOSCH - De storing die dinsdagochtend ontstond in alle gemeentelijke parkeergarages in Den Bosch is waarschijnlijk in een aantal gevallen ook donderdag niet voorbij. Gratis parkeren is mogelijk. Volgens een woordvoerder van de gemeente loopt de gemeente naar schatting maximaal 25.000 euro mis aan parkeerinkomsten. ,,De gemeente heeft inmiddels richting externe leverancier aangegeven deze in gebreke te stellen’’, aldus de woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch