Volledig scherm
Henk Smeets en wethouder Twan van de Ven onthulden in maart het schilderij dat Jacques Frenken(R) op zijn 90ste verjaardag schonk aan het Vughts Museum . © Roel van der Aa

Jacques Frenken (90) exposeert bij MPV Gallery in Den Bosch

DEN BOSCH - Beeldend kunstenaar Jacques Frenken werd onlangs 90 jaar en vierde dat hij 70 jaar werkt als kunstenaar. Vanaf 21 juni tot en met 8 sept exposeert hij bij MPV Gallery in Den Bosch. 

Curator Majke Hüsstege maakte voor de galerie een keuze uit het omvangrijke oeuvre van de kunstenaar en koos werk uit de zestiger en zeventiger jaren, vooral schilderijen. Frenken werd geboren in Den Bosch in 1929, woonde een tijd in Vught en studeerde aan de Rijksakademie in Amsterdam. 

Religieuze voorstellingen

Daar leerde hij figuratief te tekenen en schilderen. Dat waren vooral stillevens, mensfiguren en religieuze voorstellingen. Na die studie kreeg hij opdrachten om ramen van glas-in-lood voor moderne kerken te ontwerpen en wanden voor scholen en zwembaden.

Begin jaren zestig werd zijn werk steeds abstracter. Hij schilderde grijze vlakken waarin hij met potlood en contrasterende verf geometrische figuren kraste. Van deze serie hangen er enkele in de MPV Gallery.

  1. 25 jaar Paleiskwartier: Hoe verlepte industrie met tippelzone een glimmende woonwijk werd
    PREMIUM

    25 jaar Paleiskwar­tier: Hoe verlepte industrie met tippelzone een glimmende woonwijk werd

    Do 18 jul. Een groot, verloederd bedrijventerrein met tippelzone is in 25 jaar geworden tot een strakke, internationaal tot de verbeelding sprekende woonwijk. Bij de bouw van het eerste appartementencomplex (La Cour in 1994) achter het station was er nog lang geen vastomlijnd plan. De rechtbank - broodnodig als grote trekker - was zelfs fel tegenstander van een vestiging in deze woestenij. Hoe het Paleiskwartier moeizaam van start ging.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch