Volledig scherm
Acteur en komiek John Cleese op het terras van De Blauwe Druif. © Olaf Smit

John Cleese loopt ‘anoniem’ door Den Bosch en bijna niemand herkent hem: ‘Hij was het écht!’

Al bijna een jaar wordt door menig liefhebber reikhalzend uitgekeken naar het optreden van John Cleese, donderdagavond in het Theater aan de Parade. Daar zal hij zijn onemanshow The last time to see me before I die op de planken brengen. 

Wie geluk had, kon de wereldberoemde komiek bij toeval in de Bossche binnenstad al tegen het lijf lopen. Opmerkelijk genoeg werd hij door bijna niemand op straat herkend, misschien wel omdat hij zijn fameuze silly walks achterwege liet. Anna Timmerman (72) uit Vught was een van de weinigen die de rasentertainer onmiddellijk herkende. 

,,Ik kon mijn ogen niet geloven. Ja, zoiets verwacht je niet in Den Bosch. Nu ik weet dat hij optreedt, is het kwartje gevallen.” Ook Teddy Holterman (23) en Lynn van Meurs, twee medewerkers van café De Druif op de Markt waar Cleese even neerstreek, reageerden verbaasd. ,,Eerlijk gezegd hadden we in eerste instantie helemaal niet in de gaten dat zo’n wereldberoemd persoon bij ons op het terras zat, met een latte macchiato met karamelsiroop aan zijn lippen. Nadat een andere bezoeker ons had getipt, hebben we snel gegoogled. En warempel: hij was het écht!”, aldus Holterman.

Silly walks

The Ministery of Silly Walks (Ministerie van Rare Loopjes) is een alom bekende sketch uit de veertiende aflevering van Monty Python’s Flying Circus, met als titel Face the Press. Cleese als ambtenaar van een fictief Brits departement, dat zich bekommert om de ontwikkeling en subsidiëring van rare loopjes, is dan op z’n best. 

Gestoken in een zwart City-kostuum en een onafscheidelijke bolhoed op de kruin vestigt hij herhaaldelijk de aandacht op zich met de meest vreemde loopjes. De sketch kwam in 1970 voor het eerst op de beeldbuis. Maar nu, bijna een halve eeuw later, lijkt de 79- jarige Cleese definitief te hebben afgerekend met de silly walks. In het centrum van Den Bosch liep hij namelijk kaars- en kaarsrecht, zichtbaar te genieten van alles om hem heen.

Volledig scherm
John Cleese op het terras van De Druif. © Chris Korsten/BD

In samenwerking met indebuurt Den Bosch