Volledig scherm
Onderzoek in en rondom de woning waar de steekpartij gebeurde © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Jongen (14) stak moeder in Den Bosch neer 'uit zelfverdediging, geen eerwraak'

De 14-jarige jongen die zijn moeder vorig jaar op haar onderduikadres in Den Bosch meerdere malen had gestoken, ontkent dat hij dat heeft gedaan uit eerwraak. Volgens zijn advocaat Bart Frencken handelde zijn cliënt uit zelfverdediging en is van 'een opdracht' van zijn vader geen sprake. ,,Zijn versie is dat de moeder is begonnen met het geweld, niet hij.''

Woensdag werd de 44-jarige vader van de verdachte veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De man had in september zijn twee kinderen, onder wie de 14-jarige jongen, zonder toestemming van de moeder meegenomen naar het buitenland.

Maar de man zou meer op zijn kerfstok hebben. Volgens de rechter liep de moeder namelijk risico om slachtoffer te worden van eerwraak, zou blijken uit een analyse. In het vonnis staat dat eerwraak mogelijk een belangrijke rol heeft gespeeld bij de steekpartij in Den Bosch.

'Niets over gezegd'

Dat eerwraak het motief zou zijn ontkent de advocaat echter in alle toonaarden. ,,Daar heeft mijn cliënt helemaal niets over gezegd.'' Frencken vindt dat de media gisteren verkeerde conclusies hebben getrokken uit het vonnis.

,,Bovendien is deze rechtbank gisteren veel te ver gegaan. Dit is helemaal niet hun dossier! De zaak van mijn cliënt komt morgen pas voor de rechter. Ze lopen vooruit op de muziek en dat horen ze helemaal niet doen, zeker niet als de verdachte minderjarig is.''

Volgens de rechtbank in Arnhem staat vast dat de 14-jarige jongen is beïnvloed door zijn vader. Hij zou van hem hebben geleerd dat volgens hun Afghaanse traditie de moeder nooit van de vader had mogen scheiden. 

,,Mijn cliënt is bekend met die traditie, maar hij heeft nooit gezegd dat hij het daarmee eens is. Dat is een wezenlijk verschil'', aldus Frencken.

'Geen familie meer'

Met de 14-jarige verdachte gaat het nog steeds erg moeizaam, zegt Frencken. ,,Hij heeft min of meer geen familie meer. Hij ziet alleen nog maar zijn begeleiders en zijn advocaat. Dat hakt er wel in bij een jongen van die leeftijd.''

Het 4-jarig zusje van de verdachte verblijft op dit moment op een geheim adres.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in
  PREMIUM

  Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in

  DEN BOSCH - In de zaal van de Verkadefabriek bewegen de vijf dansers van Panama Pictures in een fragiel ogend bouwwerk van aluminium buizen. De mannen grijpen elkaar vast, laten weer los. In de hoek op de achtergrond zorgen klarinettist Han Stubbe en bassist Hannes d’Hoine (van de Belgische band DAUU) voor duister klinkende live-muziek. Vanuit de lege en donkere zaal klinkt soms de stem van choreografe Pia Meuthen die aanwijzingen geeft of zegt welke scène ze nu gerepeteerd wil hebben.
 2. Organisaties vrezen 'afdankertjes' na afhaken Joris' kerstboom

  Organisa­ties vrezen 'afdanker­tjes' na afhaken Joris' kerstboom

  DEN BOSCH - ,,Als marktpartijen hebben wij grote vraagtekens bij het proces dat doorlopen is. De uitkomst bevreemdt ons en rekenen wij de bestuurders van onze stad aan." Dat schrijven de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, ondernemersfonds Hartje 's-Hertogenbosch, vereniging Hoteloverleg 's-Hertogenbosch en omstreken en Stichting Ondernemersfonds 's-Hertogenbosch (SOCH) in een brief aan het college van B en W.
 3. Verkeer langs Zuid-Willemsvaart één kant uit is volgens Den Bosch niet wenselijk

  Verkeer langs Zuid-Willems­vaart één kant uit is volgens Den Bosch niet wenselijk

  DEN BOSCH - ,,We hebben net een huis aan de Zuid-Willemsvaart gekocht. Ja, we willen na vanavond nog steeds bij het kanaal gaan wonen. We hebben er veel zin in." Toekomstig Bosschenaar Maurice Geraets was gisteren één van de ongeveer vijftig bewoners van de 'Werkgroep Zuid-Willemsvaart' tijdens een bijeenkomst over de herinrichting van de weg langs het kanaal tussen het Kardinaal van Rossumplein en de Hinthamerstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch