Volledig scherm
Gerrit van der Burg, topman van het Openbaar Ministerie. © Marco De Swart

Justitietop erkent gebrek aan openheid over liefdesrelatie officieren

DEN BOSCH - De top van het Openbaar Ministerie had meer openheid moeten geven over de liefdesrelatie tussen Marc van Nimwegen,  hoofdofficier van justitie in Rotterdam, en Marianne Bloos, hoofdofficier van het Functioneel Parket. Het college van procureurs-generaal stelt in een woensdag uitgebrachte verklaring dat in 2016 ook 'intern bekendheid had moeten worden gegeven' aan die relatie.

De verklaring volgt op een verhaal van NRC Handelsblad. Daarin stellen anonieme bronnen dat de verzwegen liefdesrelatie de verhoudingen in de top van het Openbaar Ministerie ernstig heeft verstoord.  Het College van procureurs-generaal gaat daar in de verklaring niet op in, maar zegt dat het daarover in gesprek zal gaan. 

'Brabantse maffia'

In het verhaal spreken 'hooggeplaatste officieren van justitie' van een 'monocultuur' in de top van het Openbaar Ministerie. Die monocultuur kon ook ontstaan omdat veel topfuncties de laatste jaren in handen zijn gekomen van magistraten die eerder op het parket in Breda hebben gewerkt. Van een kritische overlegsfeer zou daardoor geen sprake meer zijn. Van de zeventien mensen die iedere maand samen overleggen in de OM-groepsraad, werkten er acht in West-Brabant. Volgens NRC noemen ze zich 'gekscherend' de Brabantse maffia. 

De drie hoofdofficieren van justitie in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (respectievelijk Nicole Zandee, Marc van Nimwegen en Bart Nieuwenhuizen) werkten allemaal in Brabant. Het College van procureurs-generaal wordt voorgezeten door Gerrit van der Burg, die zowel in Breda als in Den Bosch werkte. Aan zijn zijde heeft hij Theo Hofstee, ook al voormalig hoofdofficier van justitie in Breda.   

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Opgelucht Flik-Flak wil beheer Bossche turntempel zelf blijven doen
  PREMIUM

  Opgelucht Flik-Flak wil beheer Bossche turntempel zelf blijven doen

  DEN BOSCH - Enorm opgelucht, maar ook erg geschrokken. Algemeen directeur Wendy Vos van stichting Flik-Flak was er maandagavond duidelijk over. ,,Wij zijn blij dat de gemeente de accommodatie overneemt van de Stichting Accommodatie Flik-Flak, maar zijn geschrokken dat de gemeente ook het beheer van de turnhal overneemt. Dat willen we niet’’, hield Vos de Bossche politici voor tijdens de bijeenkomst Informeren en ontmoeten.
 2. Tóch weer gesprek over winterevenement op Parade; na overleg met burgemeester Mickers

  Tóch weer gesprek over wintereve­ne­ment op Parade; na overleg met burgemees­ter Mickers

  DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch en ondernemers uit de Bossche binnenstad gaan de komende dagen tóch weer aan tafel met initiatiefnemers die rond de feestdagen een winterevenement op de Parade wilden houden. Nu er nog geen evenement is en Joris’ kerstboom ook niet op de Parade komt te staan, wordt na hevige kritiek uit onder meer de politiek en de horeca halsoverkop gezocht naar een alternatief.
 1. Bossche bollen en Big League Chew geliefd bij jeugdtoernooi Gryphons
  PREMIUM

  Bossche bollen en Big League Chew geliefd bij jeugdtoer­nooi Gryphons

  DEN BOSCH - Voor de 34ste keer heeft honk- en softbalvereniging Gryphons het internationale Bossche Bollen Toernooi georganiseerd. Zaterdag en zondag deden in totaal - verdeeld over zes hoofdcategorieën - circa vijfhonderd jeugdspelers mee aan het evenement. Vanzelfsprekend waren de meesten volledig in de ban van het honkbal, softbal en de vereenvoudigde mixvariant beeball. Hier en daar lag echter de prioriteit op een andere sport: het onbeschroomd kanen van Bossche bollen. Alhoewel de Big League Chew óók zeer geliefd was.
 2. Zevende 'Galaxy Classics Party' in 'Willem Twee' Den Bosch weer uitverkocht
  PREMIUM

  Zevende 'Galaxy Classics Party' in 'Willem Twee' Den Bosch weer uitver­kocht

  DEN BOSCH - ,,Het is nog als bijna veertig jaar geleden. De vrouwen vooral op de dansvloer en mannen die langs de kant naar ons kijken. Daarom hebben we die van ons maar thuisgelaten." Vriendinnen Anita Marijnissen (59), Jacqueline Saladin (55) uit Den Bosch en Jacqueline van Lokven (49) uit Empel hebben zaterdagavond zin om te swingen op de soul- en discomuziek van Chic, Earth Wind & Fire, James Brown, Donna Summer, Whitney Houston e.a. tijdens de 'Galaxy Classics Party' bij Willem Twee in Den Bosch.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch