De Udense kat Soda in betere tijden. Inzet: de röntgenfoto waarop rechts te zien is hoe het linkerpootje is verbrijzeld door de kogel.
Volledig scherm
De Udense kat Soda in betere tijden. Inzet: de röntgenfoto waarop rechts te zien is hoe het linkerpootje is verbrijzeld door de kogel. © Privé

Kat Soda (1) beschoten in Uden: ‘Weet diegene wel hoeveel leed hij veroorzaakt heeft?’

UDEN - In Uden is zondagavond een kat beschoten. Het 1-jarige beestje Soda lag bebloed op de vlonder in zijn tuin toen baasje Pepijn Hoeke hem vond. ,,Of het gedaan is door een puber of door een kattenhater, ik wil dat hij weet wat voor leed hij veroorzaakt heeft”, zegt vader Frank Hoeke. 

Op de röntgenfoto van de dierenarts is te zien wat de fysieke schade is. Het linker achterpootje is verbrijzeld en er is duidelijk een luchtbukskogeltje te zien. Soda kan maandag niet lopen en ligt alleen in de bijkeuken, afgezonderd van de andere twee katten van Hoeke. ,,Ze mauwt niet, is heel berustend. Ze ondergaat het dapper.”

De operatie is dinsdag, waarbij een ijzeren plaat in het pootje wordt gezet. Vervelend voor de kat en behoorlijk prijzig voor zijn baasjes. ,,Het bezoek aan de dierenarts van zondag kostte 200 euro en we moeten rekening houden met 700 euro voor de operatie en de medicatie hij nodig heeft", zegt Hoeke. 

Hij is er boos om. ,,Hoe haal je het in je kop om zoiets te doen? Als je een kattenhater bent, prima. Maar dan hoef je er toch niet op te schieten?”

Aansprakelijk stellen

Zijn vrouw heeft een oproep geplaatst in een buurt-app. Hoeke gaat aangifte doen en wil graag weten wie de dader is. ,,Ik zou hem in elk geval aansprakelijk stellen. En hem confronteren met zijn eigen daden. Misschien was het een puber die per ongeluk raak schoot, misschien was het en kattenhater en was het heel bewust. Maar weet diegene wel wat de impact hiervan is? Dit zorgt voor heel veel leed.”

Hoeke denkt dat het iemand uit de buurt was; het 1-jarige katje liep nog niet erg ver van huis. Het is afwachten wat er na de operatie nog mogelijk is. Het is de bedoeling dat hij zes weken binnenblijft om zijn pootje niet te belasten. En of hij daarna de oude is, is de vraag. ,,Heel ver aan de wandel gaat hij voorlopig niet.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch