Het Groot Tuighuis in de oude Jacobskerk aan de Bethaniestraat.
Volledig scherm
Het Groot Tuighuis in de oude Jacobskerk aan de Bethaniestraat.

Kilometers en kilometers aan archief weg, mogelijk nieuwe woningen in hartje Bossche binnenstad

DEN BOSCH Het kilometerslange archief van de gemeente Den Bosch tóch naar het Groot Tuighuis in de oude Jacobskerk aan de Bethaniestraat? Die kans is groot, en daarmee ook de mogelijkheid dat het pand van het Stadsarchief aan Bloemenkamp geheel vrij komt, en de gemeente op de locatie achter de Arena woningen kan laten bouwen.

Den Bosch is al sind 2014 bezig om de afdeling Stadsarchief, de afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten en de taak Vestingwerken samen te voegen tot een nieuwe afdeling Erfgoed. Fysiek in het Groot Tuighuis, waar ook een deel van het archief een plaats zou moeten krijgen. 

Het gaat dan om de meest geraadpleegde stukken, alles bijeen zo’n drie kilometer papier. Een deel van het archiefdepot zou echter op de Bloemenkamp blijven vanwege ruimtegebrek in het Groot Tuighuis.

Panden van Reinier van Arkel

Het Stadsarchief Den Bosch aan de Bloemenkamp.
Volledig scherm
Het Stadsarchief Den Bosch aan de Bloemenkamp. © Google Streetview

Nu GGZ-instelling Reinier van Arkel met de gemeente contact gezocht heeft over de toekomst van de panden direct naast het Groot Tuighuis, zou het kunnen dat toch het hele archief kan worden overgeplaatst. Reinier van Arkel en de gemeente gaan onderzoeken of dit inderdaad mogelijk is. 

Als ook het complete archiefdepot verhuist, zit werkelijk alles wat met erfgoed in de gemeente te maken heeft bij elkaar.

Laat zeer te wensen over

Volgens de gemeente is nieuwe huisvesting voor het Stadsarchief dringend nodig: de kwaliteit van het pand aan de Bloemenkamp ‘laat zeer te wensen over’. Het gebouw is sterk verouderd, de kantoorruimten, studiezaal en installaties voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en sinds 2014 zijn alleen de noodzakelijke investeringen gedaan.

De archiefbewaarplaats (het depot) is volgens de gemeente al jaren te  klein, waardoor er extern ruimte wordt gehuurd.

Voormalige Azijnfabriek

Na de verhuizing van podium Azijnfabriek uit het Groot Tuighuis (naar het voormalige Koningstheater aan de Triniteitstraat) wordt het vrijkomende koor van de  oude Jacobskerk de ruimte voor publieksactiviteiten, educatie en onderzoek. Het Groot Tuighuis krijgt in totaal 45 flexwerkplekken. 

  1. Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepverpleegkundige ‘niet pluis’ was
    video

    Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepver­pleeg­kun­di­ge ‘niet pluis’ was

    DEN BOSCH - In de dagen dat ziekenhuizen vanwege de golf aan coronapatiënten naarstig op zoek waren naar zorgpersoneel is bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een nepverpleegkundige naar binnen geglipt. Deze 24-jarige Bosschenaar heeft er uiteindelijk dertien dagen gewerkt en in die tijd heeft hij 25 tot 30 patiëntendossiers ingezien. ,,We zijn geschokt door het bedrog”, reageert het JBZ.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch