Volledig scherm
De voormalige expositieruimte van STOK in het Kruithuis. De kunststichting is inmiddels vertrokken. © Marc Bolsius

Kunstenaars kunnen ‘zo kunnen niet verder’ in Den Bosch

DEN BOSCH - ‘Laat STOK niet stokken’. Die oproep deed vice-voorzitter Ronald Motta van de Stichting Overleg Kunstenaars ’s-Hertogenbosch dinsdagavond aan de Bossche politiek. STOK organiseerde meer dan veertien jaar vanuit het Kruithuis exposities, lezingen en debatten voor honderd professionele kunstenaars. Daar dreigt een einde aan te komen omdat de stichting inmiddels uit het Kruithuis aan de Citadellaan vertrokken is om plaats te maken voor een vestingmuseum.

STOK wil een betaalbare permanente kantoorruimte met opslag én een autonome expositieruimte. Niet zo groot als het Kruithuis, maar 150 vierkante meter zou voldoende zijn, een prijs van acht euro per vierkante meter is voor STOK niet te betalen. Zo bleek tijdens de maandelijkse bijeenkomst Informeren en Ontmoeten. De afgelopen maanden is er contact geweest over onder meer de Kaaihallen op de Tramkade, de Tramkade zelf en de Gruyterfabriek. Met verschillende makelaars is gesproken over leegstaande panden in de stad. ,,Het was te duur of had te veel beperkingen.’’

Te gast zijn geeft beperkingen

Inmiddels zijn er vorig jaar al exposities geweest op gastplekken, zoals in het Theater aan de Parade en de Knillispoort. ,,Daar zijn we te gast en ook dat geeft beperkingen.’’ Voor dit jaar kan STOK onder meer terecht in de Wederkomstkerk aan de Rijnstraat, het theater en in de Melkfabriek aan de Guldenvliesstraat. Met de Knillispoort en Babel (bibliotheek en Muzerije) lopen nog gesprekken.

Motta: ,,Wij kunnen zo niet verder. Het is niet de bedoeling dat Den Bosch geen exposities meer heeft van hedendaagse autonome kunst. Als er geen oplossing komt zullen er nog maar weinig expositie’s zijn.’’ Na een jaar zoeken, met hulp van de gemeente, vraagt STOK ‘geld en materieel’ van de politiek.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch