Kunstenares Ies Schute biedt een helpende hand

DEN BOSCH - De Bossche kunstenares Ies Schute wil met een prent van een Mariabeeldje troost en bezinning in moeilijke tijden bieden.

Het waren zware en emotionele maanden voor de Bossche kunstenares Ies Schute. Ze moest middenin coronatijd afscheid van haar moeder nemen die stierf in een verzorgingstehuis. Haar expositie Memory Field in de Willem Twee Fabriek over de familie van haar vader in oorlogstijd, werd verplaatst en andere tentoonstellingen werden afgelast. Voor Schute (1956) aanleiding om te beginnen met The Helping Hand: een door haar persoonlijk getekende en geschilderde prent van een Mariabeeldje. Een prent bedoeld als troost en bezinning in moeilijke tijden. Schute: ,,Juist nu heeft iedereen een helpende hand nodig".

In haar atelier had ze een schets liggen die ze maakte van een houten Mariabeeldje zonder armen. Ze zag dat beeldje in een periode toen ze zelf kampte met een ernstige ziekte. ,,Het beeld greep me enorm aan. Ik heb Maria armen gegeven en maakte er in het Grafisch Atelier met hulp van een risoprinter een print van. Maar de print voelde leeg, alsof-ie niet van mij was. Toen heb ik een zwart wit print gemaakt en ben die vervolgens met een ultramarijn blauw gaan beschilderen. Voor mij is de tijd stopgezet. Het werkt heel goed om mijn hoofd leeg te maken. Ik zit heel rustig aan tafel en vind het heel fijn om te doen."

Oorlogsgeschiedenis

The Helping Hand zou ook onderdeel zijn van een persoonlijke herdenkingsexpositie van Schute in het teken van 75 jaar bevrijding in de Willem Twee fabriek. Daar had ze hard aan gewerkt. ,,Het gaat over de oorlogsgeschiedenis van mijn vader. Zijn vader, mijn opa, was Duitser en woonde al meer dan een halve eeuw in Den Bosch. Maar hij had het gezin nooit genaturaliseerd. Toen de oorlog uitbrak moest de oudere broer van mijn vader als soldaat voor de Duitsers naar het Oostfront. Hij sneuvelde daar in 1944. In de meidagen na de oorlog werden mijn opa en de zus van mijn vader opgepakt en opgesloten in Kamp Vught. Mijn vader, 91 inmiddels, leeft nog maar heeft over die geschiedenis nooit met ons kunnen praten. Hoe het echt zit, weten we pas sinds kort."

Concentratie

De A3 print heeft een oplage van honderd, ze heeft er nu ongeveer een kwart bewerkt. ,,Het zijn unica's, elke prent is anders. De ene keer doe ik dit, een andere keer dat. Voor mij is het ook iets nieuws, ik ben gewend om tekeningen en schilderijen te maken en die als een installatie te presenteren. Dit is anders, maar wel gemaakt met Ies Schute-achtige technieken. Er zit veel concentratie in. Het helpt mij en misschien ook iemand anders."

De prent is verkrijgbaar via mail: ies@iesschute.nl en kost 75 euro. Ze zijn te zien in de etalage van boekhandel Heinen in Den Bosch en op iesschute.nl.

Kunstenares Ies Schute beschildert prints van een Mariabeeldje. ,,Het helpt mij en misschien ook iemand anders.''
Volledig scherm
Kunstenares Ies Schute beschildert prints van een Mariabeeldje. ,,Het helpt mij en misschien ook iemand anders.'' © copyright Marc Bolsius
  1. Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    DEN BOSCH- Zwaar teleurgesteld en geen enkel argument deugt. Een groepje van zes Orthenaren verenigd in het Petit comité Orthen legt zich niet neer bij de afsluiting van de omstreden spoorovergang in hun buurt. De zes dreigen met een rechtsgang als de Bossche gemeenteraad op 9 juni kiest voor de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers en het definitief sluiten van de overgang. Dat heeft het comité de gemeenteraad laten weten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch