Volledig scherm
Martijn Quadvlieg is initiatiefnemer van het onderzoek.

Maaspoort bouwt zelf kastjes om luchtkwaliteit te meten

DEN BOSCH - Bewoners van de wijk Maaspoort gaan komende maanden zelf de luchtkwaliteit in de wijk onderzoeken. Op initiatief van wijkbewoner Martijn Quaedvlieg worden daarvoor vijf eenvoudige meetkastjes gebouwd.

Die worden voorzien van sensoren die specifiek het fijnstof in de lucht kunnen meten. Via een zendertje worden die gegevens doorgestuurd naar een centraal punt. Quaedvlieg gebruikt hiervoor het zogenoemde TTN, The Things Network. Een soort (wijk)internet waarmee over van alles uit het dagelijkse leven kan worden gecommuniceerd TTN, dat bijvoorbeeld in Amsterdam al veelvuldig door bewoners wordt gebruikt, startte hij zelf halverwege 2016.

Ontmoeting
Het meetkastjesproject kan nu van start gaan dankzij een bijdrage van 750 euro uit de bewoners- initiatiefgelden van de wijk. Volgens Quaedvlieg is het project veel meer dan alleen een mogelijkheid om de luchtkwaliteit te meten. Er zit ook een sociaal aspect aan: „Het draagt ook bij aan de cohesie van de wijk en ontmoeting tussen bewoners. De meetkastjes verhuizen namelijk steeds na twee weken naar een nieuwe bewoner in de wijk.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch