Volledig scherm
Martijn Quadvlieg is initiatiefnemer van het onderzoek.

Maaspoort bouwt zelf kastjes om luchtkwaliteit te meten

DEN BOSCH - Bewoners van de wijk Maaspoort gaan komende maanden zelf de luchtkwaliteit in de wijk onderzoeken. Op initiatief van wijkbewoner Martijn Quaedvlieg worden daarvoor vijf eenvoudige meetkastjes gebouwd.

Die worden voorzien van sensoren die specifiek het fijnstof in de lucht kunnen meten. Via een zendertje worden die gegevens doorgestuurd naar een centraal punt. Quaedvlieg gebruikt hiervoor het zogenoemde TTN, The Things Network. Een soort (wijk)internet waarmee over van alles uit het dagelijkse leven kan worden gecommuniceerd TTN, dat bijvoorbeeld in Amsterdam al veelvuldig door bewoners wordt gebruikt, startte hij zelf halverwege 2016.

Ontmoeting
Het meetkastjesproject kan nu van start gaan dankzij een bijdrage van 750 euro uit de bewoners- initiatiefgelden van de wijk. Volgens Quaedvlieg is het project veel meer dan alleen een mogelijkheid om de luchtkwaliteit te meten. Er zit ook een sociaal aspect aan: „Het draagt ook bij aan de cohesie van de wijk en ontmoeting tussen bewoners. De meetkastjes verhuizen namelijk steeds na twee weken naar een nieuwe bewoner in de wijk.

  1. Overvallers houden Bossche (74) half uur lang in nachtmerrie: 'Ze lieten haar doodsbang achter'

    Overvallers houden Bossche (74) half uur lang in nachtmerrie: 'Ze lieten haar doodsbang achter'

    DEN BOSCH – Een nachtmerrie waaruit ze maar niet kon ontsnappen. Een 74-jarige bewoonster van de Van Well Groeneveldlaan in Den Bosch heeft vorig jaar doodsangsten uitgestaan, toen ze in de vroege ochtend werd geconfronteerd met drie overvallers in haar huis. Na een half uur dreigen en schreeuwen hielden de daders het voor gezien. ,,De vrouw werd doodsbang achtergelaten”, aldus de politie.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch