Volledig scherm
Het gemaal Caners in Gewande. © Marc Bolsius

Museumgemaal Caners weer open voor het publiek

DEN BOSCH -  Museumgemaal Caners in Gewande is zondag 28 juli weer geopend voor publiek. Bezoekers kunnen van 13.00 tot 17.00 uur een kijkje nemen in het gemaal aan de Het gemaal aan de Krommenhoek 12a. Rondleiders nemen bezoekers mee terug in de tijd en kijken in de toekomst. Ook de Maasuiterwaard Blauwe Sluis in Gewande is op die dag te bezoeken. 

Gemaal Caners werd in 1933 gebouwd en was tot 1979 in bedrijf. Met het gemaal werd overtollig water uit de polders gepompt. Vanaf 1979 heeft het moderne gemaal Gewande deze functie overgenomen.

Het oude gemaal Caners is nu een expositieruimte en staat al sinds 2001 op de monumentenlijst. Er zijn foto’s, kaarten en oude werktuigen van het waterschap te bezichtigen. De originele oude dieselmotor wordt tijdens openingsuren regelmatig gestart en er zijn diverse films over heden en verleden te zien.

  1. Tevredenheid over wijkgeld, maar controle op geld voor buurtfeestjes kan beter
    PREMIUM

    Tevreden­heid over wijkgeld, maar controle op geld voor buurtfeest­jes kan beter

    DEN BOSCH - Een buurtfeest, barbecue of walking diner. Of wat groter: een stadstuin met bijbehorend wormenhotel. Om elkaar te leren kennen in een straat, buurt of wijk. De gemeente Den Bosch heeft er sinds de start in 2017 veel geld voor over via de pot wijk- en dorpsbudgetten. Vorig jaar was dat ruim 740.000 euro. Het systeem werkt, maar kan altijd beter concludeert de lokale rekenkamercommissie. Vooral als het gaat om controle én samenstelling van de bewonersgroepen die het geld toewijzen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch