Volledig scherm
De verpakking van de Bossche Lulkoek. © Rob van de Laar

Na 'Kutbier' krijgt Den Bosch ook 'Bossche Lulkoek'

Het is geen lulkoek, maar serieus waar: Den Bosch krijgt een nieuwe lekkernij, de Bossche Lulkoek. 

Quote

Lulkoek is een normaal Nederlands woord

Rob van de Laar

Bedacht door de Bossche historicus Rob van de Laar en gebakken door bakker Daniël van Schijndel van bakkerij De Broodspecialist uit de Hinthamerstraat. Morgen presenteren zij het roomboterkoekje.

Van de Laar ziet de Bossche Lulkoek als een knipoog richting het Bossche Kutbier, dat wordt geproduceerd door Brouwerij Boegbeeld. ,,Ik wilde iets te knabbelen bij dat ... bier", zegt Van de Laar zonder het bij naam te noemen. ,,Ik mocht dat woord vroeger nooit zeggen, ik ben er ook niet echt trots op dat het woord met Den Bosch geassocieerd wordt". 

Met het woord 'lul' heeft hij kennelijk minder moeite. ,,Lulkoek is een normaal Nederlands woord voor onzin, kletskoek. 'Wat sta je toch te lullen', hoor je ook heel vaak iemand zeggen."

Opgravingen

Volledig scherm
De Bossche Lulkoek is gebakken door De Broodspecialist in Den Bosch. © Sandra Peerenboom

Hij kwam op het idee door middeleeuwse speldjes die op de toiletten van het erfgoedhuis het Groot Tuighuis hangen. Deze speldjes werden jaren terug gevonden bij opgravingen in de stad. Op de speldjes staan opvallend genoeg afbeeldingen van menselijke geslachtsdelen. 

Van de Laar vond Van Schijndel van De Broodspecialist, ook bekend van de Koekwaus en Bossche koek, bereid om een nieuw koekje te bakken. ,,De smaak? Dat moet je echt proeven." 

Op de website van De Broodspecialist staat te lezen dat het een 'heerlijk krokant roomboterkoekje met een zachte smaak van lemon en anijs is. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch