OM eist werkstraf van 100 uur en betaling schadevergoedingen, bekijk hier de beelden van aanhouding Marco Kroon
videoDEN BOSCH/ARNHEM – ,,Ja, ik heb buiten staan plassen. Maar de rest is onzin”, zei Marco Kroon vandaag in de rechtbank. De officier van justitie eist een werkstraf van 100 uur tegen Marco Kroon voor zijn wangedrag tijdens carnaval. Ook wil de officier dat Kroon twee geëiste schadevergoedingen van 150 en ruim 200 euro betaalt.
Marc BrinkLaatste update:25-11-19, 19:40Bron:BD
Kroon zei eerder niet uit te sluiten dat hij op 3 maart in de binnenstad van Den Bosch een agent met een hoofdbeweging zou hebben geraakt, maar hij ontkent dat het om een kopstoot ging. De militair staat vandaag voor die beschuldiging terecht. Het was de bedoeling dat de militaire politierechter Perry Quak op 11 juli de zaak in Arnhem zou behandelen en zoals gebruikelijk uitspraak zou doen. Advocaat Geert-Jan Knoops benadrukte toentertijd met succes dat de zaak zo complex is dat drie rechters de zaak zouden moeten behandelen. Daarom staat Kroon vandaag weer voor de rechter.
Behalve het geven van een kopstoot, waarbij een agent gewond raakte, wordt de Schijndelse drager van de Willems-Orde verdacht van wildplassen. Hij zou voor het oog van de politie met zijn geslachtsdeel hebben gezwaaid en een middelvinger hebben opgestoken. Kroon zegt er niks aan te kunnen doen dat hij tegen een hekwerk ‘wildplaste’. Hij heeft urologische klachten en moet elk half uur urineren, zei Knoops, die daarbij aanvoerde dat er veel te weinig openbare toiletten zijn in Den Bosch, zeker tijdens carnaval. “Het was onmacht en zelfs overmacht.”
Kroon zou op 3 maart een agent een kopstoot hebben gegeven. Het was die dag carnaval in de Bossche binnenstad en de militair had behoorlijk gedronken. ,,Het was gezellig”, vertelde hij. ,,Als ik een stevig borreltje heb gedronken dan moet mijn vrouw mij de volgende dag vertellen wat er is gebeurd”, zei Kroon. Hij kon zijn plas niet meer ophouden en gaf tegenover de rechtbank aan dat hij een donker plekje zocht waarvan hij dacht dat niemand het zou zien.
Hij besloot te wildplassen bij de Bossche Sint-Jan. ,,Ik wilde naar de wc in een kroeg in de buurt, maar ik had geen pasje”, aldus Kroon die verkleed was als kikker met een kroon. Zijn vrouw was verkleed als een zebra met lampjes. Hij werd betrapt door agenten, liet zijn geslachtsdeel zien en werd vervolgens beschuldigd van schennispleging. ,,Ik vind het een zware belediging dat een agent mij beschuldigt van schennispleging. Ik word er emotioneel van’’, zegt de drager van de Willems-Orde.
Bij de aanhouding ging het mis. Volgens de politie ging Kroon bij de aanhouding op de grond zitten en riep hij ‘Help, help'. ,,Dat was kinderachtig van mij. Maar ik dacht dat de agenten en boa’s een grapje met mij maakten", stelde Kroon.
‘Trofee’
Volgens Kroon werd hij herkend door de agenten en daardoor anders behandeld. Hij stelde dat zijn vrouw ‘geterroriseerd’ werd door een boa. ,,Het is alsof de politie een trofee binnenhaalde”, vertelde hij in de rechtbank. Een agent verklaarde dat hij niet wist dat het ging om Kroon. ,,Ze spelen een spelletje. Die agent zei tegen mij ‘daar gaat je Willemsorde’”, aldus Kroon.
Ik wilde hem slaan. Ik zei dat ik hem sneu vond.
Agent die een kopstoot zou hebben gekregen van Kroon
Kopstoot
De militair stelde dat de handboeien te strak waren, waarop de agenten volgens hem zeiden: ,,Commando's hebben toch geen pijn.” De Schijndelaar zegt vervolgens niet precies te weten of hij een kopstoot gaf. ,,Het kan een reactie zijn geweest op een constante pijnprikkel", zei Kroon. Ook kon hij zich niet herinneren dat hij een middelvinger heeft getoond aan een agent. Volgens de agent die de kopstoot zou hebben ontvangen, gebeurde dat toen Kroon met zijn buik tegen een hek stond. ,,Toen sloeg hij met zijn hoofd tegen mijn neus. Ik voelde woede en wilde hem slaan. Ik zei dat ik hem sneu vond", vertelde de agent die zegt een bloedneus over te hebben gehouden aan de kopstoot.
Beelden
Na een schorsing van de zitting liet de rechtbank beelden zien van de aanhouding van Kroon. De opnamen zijn gemaakt door de agenten, de vrouw van Kroon en een vaste camera van de gemeente. Op een van de fragmenten was te zien hoe Kroon geboeid op de grond ligt, vlakbij de cafés op de Bossche Parade. ,,Dit is niet normaal jongen", schreeuwde hij uit.
Bij een ander fragment komt de echtgenote van Kroon in beeld. Zij krijgt het verzoek om afstand te bewaren en de aanhouding niet te belemmeren. Volgens de voorzitter is in dat fragment een snelle hoofdbeweging te zien van Kroon. Het gaat om een zijwaartse beweging. Op de beelden was ook te horen dat een agent inderdaad ‘daar gaat je Willems-Orde’ zei tegen Kroon, terwijl er is verklaard dat de agenten de militair niet herkenden.
Op de beelden van echtgenote Mirjam is volgens de voorzitter een hoofdbeweging van Kroon naar de agent te zien. ‘En we horen een doffe klap’. Ook is te zien dat meerdere mensen de geboeide Kroon naar een surveillanceauto brengen.
De beelden van de vaste camera zijn in kleur, maar zonder geluid. Uiteindelijk wordt de camera met de hand bediend. Te zien is dat Kroon voor de ogen van twee agenten gaat wildplassen tegen een hek dat op de Parade is gezet. ,,Ik had de agenten gezegd dat ik verder zou gaan met plassen. Ik kon niet anders”, verklaart Kroon.
Advocaat Knoops zegt dat beelden van de vermeende kopstoot zijn bekeken door bewegings- en gevechtsdeskundige Jan Bloem. Volgens Bloem is het ‘aannemelijk dat de hoofdbeweging van Kroon niet gericht was op het veroorzaken van pijn bij de agent’. Deskundige Jan Bloem zet volgens Knoops vraagtekens bij de pijn die de agent heeft gevoeld door de kopstoot die hij zou hebben gekregen van Kroon. Knoops vraagt dan ook vrijspraak wat betreft de mishandeling van de agent waarvan Kroon door het OM wordt beschuldigd.
Tijdens de zitting op 11 juli zei Kroon blijvend letsel te hebben overgehouden aan de manier waarop de handboeien werden gebruikt tijdens de aanhouding. Hij voelde zich behandeld als een terrorist.
Kroon kon zich aanvankelijk op het bureau nog maar weinig herinneren van het voorval, mede omdat hij de nodige alcohol op had. ,,Als ik dat echt heb gedaan, schaam ik mij diep’’, verklaarde hij in eerste instantie. Maar nadat hij de beelden terugzag die zijn echtgenote Mirjam had gemaakt, kwam ook zijn herinnering terug. Dat hij stond te plassen, dat klopt. Geen twijfel daarover. Maar die kopstoot is volgens hem één grote leugen.
In de zaal staan grote schermen waarop de opnamen te zien zijn. De rechters, officier, Marco Kroon en zijn advocaten, hebben allen een ‘eigen’ scherm voor zich staan. Volgens de voorzitter maakte Kroon een meewerkende indruk voordat hij in de boeien werd geslagen.
Marco Kroon geeft aan dat de agent al aan zijn neus zat voordat Kroon hem zou hebben geraakt. Tijdens het bekijken van de beelden, wordt voor de zoveelste keer om een herhaling van de beelden gevraagd. ,,Het gaat om nanoseconden.” De voorzitter verduidelijkt: ‘De hoofdbeweging is weggevallen’, zegt hij waarna opnamen worden vertoond op verzoek van Knoops. De officier zegt te zien dat een boa ‘een duwbeweging’ maakt naar Kroon. ‘Het is een duw’, benadrukt Knoops. Het zijn de laatste beelden.
De agent die een kopstoot zou hebben gekregen is niet bij de zitting aanwezig. De voorzitter zegt dat de agent 230 euro smartengeld wil. Een andere agent wenst voor de vermeende schennispleging 150 euro. Kroon zegt er nu niet op te willen reageren.
Requisitoir
‘De sfeer is goed en gemoedelijk totdat Marco Kroon een verbalisant een kopstoot geeft’, zegt de officier van justitie die vertelt rekening te houden met de militaire achtergrond van Kroon en zijn onderscheiding.
De officier zegt niets te geloven van de bewering van Kroon dat hij een beweging met zijn hoofd maakte door pijnprikkels. De pijn zou volgens Kroon zijn veroorzaakt door te strakke boeien.
Volgens de officier ontbreken bewijzen dat Kroon zijn middelvinger heeft opgeheven bij een agent. Hij vraagt daar vrijspraak voor. Verder stelt de officier dat geweld tegen politie absoluut niet getolereerd wordt. Van niemand. Ook niet van Kroon. ,,Hij is militair, geen jonge soldaat, maar een onderscheiden majoor. Van hem verwacht je fatsoenlijk gedrag. Hij heeft het aanzien van de krijgsmacht geschaad.”
‘Ernstig machtsmisbruik’
De advocaat van Kroon zegt dat er ‘ernstig machtsmisbruik zichtbaar is geworden’. De politie heeft volgens hem ‘onrechtmatig en buitenproportioneel’ gehandeld jegens de drager van de Militaire Willems-Orde. Kroon is ook niet schuldig aan een kopstoot, schennis en belediging waarvan het Openbaar Ministerie hem beticht, zei de raadsman. “Hij moet daarom worden vrijgesproken.”
Volgens hem was de actie van de politie puur op de persoon van Kroon gericht. “Het ging om een eenvoudig incident dat eenvoudig was op te lossen. Dat het is geëscaleerd, komt niet door Kroon”, zei de advocaat.
Laatste woord
In het laatste woord dat Kroon krijgt van de rechtbank zegt hij dat de zaak hem ‘ernstig heeft geschaad’. Hij doelt onder meer op het feit hij van defensie geen uniform mag dragen tijdens de schorsing. ,,Mijn werkgever heeft een uiterst impulsieve beslissing genomen”, zegt Kroon. ,,Ik ben gebombardeerd tot een persona non grata.”
,,Is mijn eed minder waard dan de eed van een agent?’ Dat vraagt Kroon nadat de voorzitter vandaag herhaaldelijk zei dat de ambtseed van een agent zwaar weegt. ,,Het doet mij pijn als mijn woorden in twijfel worden getrokken.”
Hij gaat verder: ,,Ja, ik heb buiten staan plassen. Maar de rest is onzin”, zegt Kroon aan het einde van het laatste woord.
De voorzitter beëindigt de zitting en zegt dat op 9 december uitspraak wordt gedaan.
• Op 11 juli verschijnt Kroon voor het eerst in deze zaak voor de rechter. Hij vertelt dan dat hij zich behandeld voelt als een terrorist. De kopstoot die hij een agent tijdens carnaval zou hebben uitgedeeld, is volgens hem een verzinsel. Voor de camera van het Brabants Dagblad spreekt hij van ‘karaktermoord’.
• Op 29 mei 2009 kreeg Marco Kroon het Ordeteken der Militaire Willems-Orde opgespeld. Een nieuwe oorlogsheld was geboren. Door de jaren heen kwam hij echter met allerlei zaken in het nieuws. In augustus 2019 zegt hij in het tv-programma EenVandaag dat de Willems-Orde hem veel ellende heeft opgeleverd. Hij zou hem weigeren als de onderscheiding hem nu zou worden aangeboden, zegt hij.