De sloot die uitmondt in de Isabellavijver is op dit moment afgezet met rood-wit lint
Volledig scherm
De sloot die uitmondt in de Isabellavijver is op dit moment afgezet met rood-wit lint © Miranda van Houtum/BD

Ontploffingsgevaar in Vught; burgemeester waarschuwt magneetvissers voor explosieven in gracht

UPDATEVUGHT  - In een gracht bij de Isabellakazerne in Vught is gevaarlijke munitie gevonden. Omdat de explosieven die in het water liggen mogelijk op scherp staan, heeft burgemeester Roderick van de Mortel een noodverordening ingesteld. Het gaat om een sloot, gelegen tussen de Postweg en de Reutsedijk, welke uitmondt op de Isabellavijver.

Het is verboden om het aangegeven gebied te betreden vanaf donderdag 16 mei 16.30 uur tot het moment dat de burgemeester bekendmaakt dat het gebied weer is opengesteld. Het gebied is afgezet.

Magneetvissen

Het verbod is uitgevaardigd om zoekactiviteiten in de bodem te voorkomen, bijvoorbeeld door middel van magneetvissen. Tevens wordt hiermee tegengegaan dat de gevaarlijke munitie wordt meegenomen.

Totdat het gebied veilig wordt verklaard, mag de sloot en aangesloten oevers niet worden betreden. De politie en BOA’s van de gemeente gaan handhaven en optreden tegen iedereen die zich daar niet aan houdt. Overtreding van de noodverordening wordt bestraft. De gemeente Vught laat de sloot zo snel mogelijk onderzoeken en schoonmaken.

Quote

Eigen onderzoek is dus niet alleen illegaal en strafbaar maar ook levensge­vaar­lijk!

Wim KIevits , Amateurarcheoloog Vught

Eerder deze week waarschuwde de Vughtse amateurarcheoloog Wim Kievits zijn dorpsgenoten al voor het gevaar van magneetvissen in de Isabellagracht. Dat deed hij via Facebook. In de groep ‘Bodemvondsten gemeente Vught’. Hij reageerde op de vondst van een insigne van de Hitlerjugend in de gracht. ,,De grachten van Fort Isabella zijn nog niet aan een volledig archeologisch onderzoek onderworpen en daarom is het jammer dat er nu met magneetvissen wordt gespeurd naar opmerkelijke vondsten", aldus Kievits. ,,De gemeente heeft daar geen toestemming voor gegeven mede omdat blijkt dat er conventionele explosieven in de gracht zijn gedumpt. Eigen onderzoek is dus niet alleen illegaal en strafbaar maar ook levensgevaarlijk!”

Mortiergranaten

De EOD heeft volgens de gemeente eerder aangegeven dat de laatst gevonden explosieven mortiergranaten waren, op scherp stonden en vanwege de instabiliteit door magneetvissen kunnen ontploffen. Omdat hiermee het leven en de gezondheid van personen in de omgeving van de bom op spel staat, acht Van de Mortel het noodzakelijk in te grijpen en een noodverordening in te stellen. Alleen hekken plaatsen is volgens hem onvoldoende.

Quote

Vondsten verdwijnen in privécollecties en kunnen niet meer worden gedeeld met het publiek in het Vughts Museum waar ze thuishoren

Wim Kievits , Amateurarcheoloog Vught

Kievits vindt het jammer dat mensen zonder kennis van zaken (illegaal) speuren in de grachten. ,,Vondsten verdwijnen dan in privécollecties en kunnen niet meer met het Vughts publiek worden gedeeld in een collectie van het Vughts Museum waar deze eigenlijk thuishoren. En het historisch onderzoek blijft geconfronteerd met hiaten. Met het erfgoednetwerk Vught en Cromvoirt onderzoeken wij de geschiedenis van Vught tijdens de bevrijding maar worden zo beperkt om een compleet verhaal te vertellen.”

De locatie waarvoor de noodverordening geldt.
Volledig scherm
De locatie waarvoor de noodverordening geldt. © Gemeente Vught
  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch