Bestuursraad Engelen/Bokhoven, bewoners uit Engelen en van de Meanderflat op West willen de snelheid op de A59 ook na 19.00 uur omlaag naar 100.
Volledig scherm
Bestuursraad Engelen/Bokhoven, bewoners uit Engelen en van de Meanderflat op West willen de snelheid op de A59 ook na 19.00 uur omlaag naar 100. © Marc Bolsius

Ook ‘s avonds 100 over de A59?

ENGELEN - Op de A59 ter hoogte van West en Engelen is de snelheid sinds half maart 100 kilometer per uur en in de avond en nacht 120. Die 120 moet volgens de bestuursraad Engelen/Bokhoven, bewoners uit Engelen en van de Meanderflat op West óók omlaag naar 100.

Martin Kroezen verzocht namens de bestuursraad en op persoonlijke titel Rijkswaterstaat Zuid-Nederland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om ook in de avond en nacht de snelheid naar 100 te reduceren. ,,Het gaat hier om een tijdwinst van seconden die ten koste gaat van emissies van geluid, fijnstof en allerlei verbindingen met koolstof en stikstof”, zegt Kroezen.

Klachten

Vooral over geluid hoort Kroezen veel klachten van bewoners in Engelen. Kroezen maakt zich zorgen over de ambitie van de gemeente Den Bosch om te groeien als logistiek knooppunt. ,,Post.nl en WPD zorgen voor een enorme verkeerstoename en dat juist in de avond en nacht.”

Ouderen

Voor de bewoners, met name ouderen, van de Meanderflat op West is het geluid niet te harden. ,,Ouderen slapen slecht. Met name het vrachtverkeer geeft overlast. Ze gaan zelfs later naar bed om zo weinig mogelijk last te hebben”, vertelt Wim Poeliejoe, voorzitter VVE van de Meanderflat. De centrale verwarmingsketel brandt tegenwoordig twee uur langer, deze gaat om 06.00 uur aan en slaat om 24.00 uur af. ,,Het kost ons meer energie, maar we willen onze oudere bewoners niet in de kou laten staan”, aldus Poeliejoe.

Ook de zwarte aanslag op de balkons geeft aan hoe slecht het met de lucht is gesteld. Namens het VVE heeft Poeliejoe ook brieven gestuurd en hoopt daarmee dat de snelheid omlaag gaat.

  1. Zet huisarrest ook schatrijke criminelen aan tot nadenken?
    COLUMN PLAATS DELICT

    Zet huisarrest ook schatrijke criminelen aan tot nadenken?

    Crimineel geld ‘klotst in het rond’ in Brabant, zei burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen vorige week zaterdag in zijn afscheidsinterview. Een dag later bleek het nog erger te zijn: het crimineel geld vlóóg door de lucht. Na een brand in een flatwoning in Den Bosch dwarrelden midden in de nacht van zaterdag op zondag plotseling ontelbare bankbiljetten omlaag. Haastig opgetrommelde politieagenten raapten ze op en stopten ze in vuilniszakken. Of het om tienduizenden euro’s of om honderdduizenden euro’s ging, is niet bekend gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch